Confidenţialitate

Medicul hematolog Daniel Coriu explică formarea cheagurilor de sânge și spune la ce simptome să fim atenți | AUDIO

Medicii spun că nu au dovezi științifice pentru a face recomandări în cazul persoanelor care se tem să se vaccineze anti-COVID cu serul AstraZeneca.

Persoanele vaccinate trebuie să fie atente la simptomele care apar după vaccinare, a spus la Europa FM, medicul hematolog, Daniel Coriu, vicepreședinte al Societății Romane de Hematologie:

„Ceea ce oamenii trebuie să fie avertizați este apariția, după vaccinare, în primele două săptămâni a unor modificări, de exemplu oboseală, dureri în piept, umflarea piciorului, sau dureri abdominale persistente, apariția unor semne neurologice, dureri de cap, tulburări vizuale. La acest moment, noi, profesioniștii, suntem avertizați despre această potențială complicație și atunci știm ce avem de făcut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniel Coriu a explicat că doar la anumite persoane vaccinate apar aceste cheaguri de sânge din cauza unui răspuns imun aparte. Medicul spune că persoanele vaccinate deja cu serul  AstraZeneca nu ar trebui să fie îngrijorate dacă nu au avut probleme la prima administrare a vaccinului:

„Persoanele respective au întâlnit, cândva, acel adenovirus, este o infecție banală, și când întâlnește a doua acel adenovirus, este vorba de momentul vaccinării, imediat va produce anticorpi. (…) Acel anticorp se fixează pe trombocit și va duce la trombocitopenie, care, în același timp, va duce la hiperactivarea trombocitelor și la apariția cheagurilor se sânge. Accidentul apare la prima expunere, la rapel nu ar trebui să se îmtâmple nimic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul acestei luni, erau peste 200.000 de români care și-au anulat programarea pentru vaccinarea anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca.

La nivel internațional, din 34 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, cel puțin 160 de persoane au prezentat tromboză venoasă cerebrală și alte 50, cheaguri de sânge la nivelul vaselor abdominale.

Recent, au fost confirmate 6 cazuri de tromboze atipice și în Statele Unite, la persoane vaccinate cu serul anti-COVID produs de Johnson&Johnson.