Confidenţialitate

Medicul de familie – rolul său în diagnostic, tratament, prevenție și educație medicală

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie, este necesar să reamintim importanța acestuia în viețile noastre personale, dar și în societate.

Spre deosebire de medicii specializați în patologia diverselor organe și sisteme, medicul de familie este pregătit să-și privească pacientul ca un întreg, indiferent de vârstă sau sex. Și este acel tip de medic specialist care poate fi alături de noi de la naștere, până la o vârstă înaintată.

Pe lângă tratamentul afecțiunilor acute și cronice, medicul de familie are responsabilitatea de a da indicații pentru un stil de viață sănătos, de a se asigură că pacientul înțelege și apelează la metodele de prevenție ale bolilor, precum screening-ul sau vaccinarea și de a facilita accesul la informațiile despre investigațiile moderne și noile tratamente existente.

Atunci când apare o afecțiune care necesită prezența unui alt tip de specialist, medicul de familie va fi cel care ne va îndruma către unul. Dacă aceasta boală nou diagnosticată va avea o evoluție de lungă durată, tot medicul de familie este cel care coordonează planul de tratament și urmărirea adecvată a pacientului.

Astfel, medicina de familie, ca orice alta specialitate medicală, necesită ore întregi de studiu și muncă, ore dedicate dobândirii de cunoștințe vaste și diverse, care apoi urmează să fie integrate în acordarea asistenței medicale fiecărui pacient, care este unic în felul lui.

Mergeți periodic la controale de rutină în cabinetul medicului de familie și mențineți cu acesta o relație constantă. Informațiile cele mai sigure despre orice temă medicală, despre orice tip de tratament sau investigație, le puteți afla numai de la medicul de familie la care trebuie să apelați cu încredere.