Confidenţialitate

Medicul care a filmat viermii de pe rana unui pacient: Am colegi care vor să mă linșeze

Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arși din București a recunoscut că ea a fost cea care a filmat viermii de pe rana unui pacient internat la spital. Aceasta a fost audiată astăzi la Poliția Capitalei, după ce procurorii au deschis dosare penale atât în cazul pacientului cu viermi care a decedat, cât și în cazul pacientei care a murit după ce a primit sânge dintr-o grupă greșită.

Camelia Roiu a declarat după audieri că doar 10 la sută dintre bolnavii care ajung la Reanimare, la Spitalul de Arși din Capitală, supraviețuiesc.

Medicul spune că pacienții se infectează în primele 24 de ore de stat în secția de Terapie Intensivă din cauza condițiilor din spital.

”Rata de supraviețuire în Reanimare la Spitalul de Arși este foarte mică, sub 10%. Eu am ajuns la momentul acesta, pacienții pe care îi preiau din gărzi să-i transfer cât mai repede pe alte secții, deși și alte secții din acest spital sunt infectate, tocmai din cauza riscului de infecții. Sunt pacienți care se infectează după 24…48 de ore de stat în Terapie Intensivă.”, a declarat medicul Camelia Roiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Regulile de igienă nu sunt respectate, mai spune doctorul Camelia Roiu. De exemplu, cada în care sunt spălați pacienții nu este dezinfectată.

”Nu sunt deloc condițiile care ar trebui îndeplinite într-o secție de reanimare. Climatizarea, tot ce înseamnă, dușul este duș cu apă ordinară de la robinet în care eu am găsit niște bacili, inclusiv apa sterilă de la blocul operator are bacili în ea.”, a mai spus medicul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Camelia Roiu a vorbit și despre cazul femeii care a primit sânge dintr-o grupă greșită.

”Au fost foarte multe nereguli, în sensul că Unitatea de Transfuzii nu era autorizată, asistentele au fost nevoite să facă determinări de grupă de sânge, ele nefiind calificate în acest domeniu. Consider că cea mai mare responsabilitate este a șefului Unității de Transfuzii Sanguine, care a girat această activitate”, a declarat Camelia Roiu.

Cât despre pacientul filmat cu viermi pe rană, medicul afirmă că au mai fost astfel de cazuri și în trecut. În plus, Camelia Roiu afirmă că sunt unii colegi medici care au criticat-o după ce a filmat pacientul cu viermii pe rană. Potrivit acesteia, unii medici au vrut să o trimită la comisia de disciplină.

 

”De-a lungul vremii erau ceva cazuri sporadice, dar nu ca acum. Eu am ajuns la disperare. Știu că am colegi care vor să mă linșeze și care vor… au și vorbit să mă potolească în vreun fel, să mă bage în comisii de disciplină, dar am și colegi pe care îi stimez și care știu că sunt profesioniști adevărați. Autoritățile știau ce se întâmplă în spitalul acesta. Colegii lași, care nu recunosc ce se întâmplă acolo, să-și aducă aminte că totuși sunt medici și că este esențial să își facă meseria, iar cea mai mare satisfacție o ai când salvezi un pacient”, a mai spus medicul.

Pe lângă medicul Camelia Roiu, a mai fost audiat la Poliția Capitalei un alt angajat de la Spitalul de Arși în dosarul privind cele două cazuri de morţi suspecte: pacientul cu viermi pe  răni şi femeia căreia i s-a făcut o transfuzie greşită.