Confidenţialitate

Medicul ATI Radu Asandi: Este situația cea mai proastă pe care am văzut-o eu până acum, acum e cel mai greu | VIDEO

Cătălin Striblea l-a invitat la Piața Victoriei pe medicul ATI Radu Asandi, care lucrează atât în secția ATI Covid a Spitalului ROL 2, cât și în Spitalul Millitar din București, pentru a vorbi despre ce înseamnă să fii cadru medical în ultima linie a bătăliei anti-Covid.

„În ultima vreme, perioadele proaste sunt mai dese. (…) O perioadă proastă e o perioadă cu reanimarea plină, cu multe cazuri grave, cu același personal”, mărturisește medicul Radu Asandi, la Europa FM.

De altfel, ultima tură de o săptămână avută la Spitalul ROL 2 a fost cea mai grea de până acum, spune medicul:

„A fost cea mai grea, a fost mai grea decât săptămânile din noiembrie-decembrie anul trecut, care am crezut până acum că au fost cele mai grele, acum a fost mai greu. Plin a fost și atunci, acum sunt cazurile mai grave, adică nu mai avem aproape deloc pacienți din ceea ce ar însemna terapie intensivă intermediară, sau terapie acută, care să necesite doar ventilație non-invazivă sau doar o mască de oxigen, au fost 1-2, ultima oară, din 20 de pacienți, erau 11 intubați.”

Medicul ATI Radu Asandi crede că valul de cazuri grave este cauzat de faptul că oamenii se prezintă târziu la spital, dar și din cauza faptului că populația ține din ce în ce mai puțin cont de reguli:

„Cred că vin oamenii mai târziu, când sunt deja în stadii avansate și s-ar putea să mai existe o explicație, oamenii să-și ia doza mai mare de virus de la bun început, e ca și cum te-ai otrăvi cu o doza mult mai mare de la început. Când oamenii se relaxează, se relaxează mai tare decât se relaxau acum un an și când iau virusul nu iau 50 de viruși, iau 5.000, asta înseamnă că totul merge mai repede și mai prost.”

Cadrul medical spune că lupta anti-Covid este departe de a se termina. Ba, din contră, este mai aprigă ca oricând:

„Acolo unde lucrez eu, înclină în mod clar încă de partea adversarului, adică de partea bolii. Suntem în urma vaccinării, în urma prevenției, suntem reactivi și acolo ajung oamenii când toate celelalte posturi de control au cedat. Este situația cea mai proastă pe care am văzut-o eu până acum.”

Dincolo de linia de luptă în care se află cadrele medicale mai poate fi doar un scenariu, greu de închipuit, mărturisește medicul ATI, dar un scenariu pe care l-am văzut, din păcate, la alte țări:

„Dincolo este coșmarul imaginilor pe care le-am văzut în Italia, în Statele Unite, acum un an, acum jumătate de an, oameni care mor pe holuri, altceva n-are ce să mai fie. Se poate întâmpla, în funție de ce se întâmplă în afara spitalelor. Zarurile sunt, în mare măsură aruncate, lucrurile mai pot fi influențate doar în afara spitalelor, acum, când, în sfârșit, toate spitalele au fost, mai mult sau mai puțin, recrutate.”

Pe lângă cazurile grave de bolnavi Covid, medicii și asistentele mai au o bătălie de dus, cea cu birocrație, spune medicul Radu Asandi, care a și explicat cât timp îi ia să completeze toate hârtiile:

„Într-o zi bună, doar un sfert. Nu doar eu, și colegii rezidenți care ne ajută foarte mult cu partea asta, și asistente, toată lumea, mare parte din muncă, face asta. Marea neînțelegere este că nu este îndeajuns de informatizat sistemul astfel încât să nu mai fie nevoie de toate hârtiile astea. Cred că și preferăm, în loc de oameni care să introducă informațiile astea multe, în loc să facem asta, preferăm să avem o grămadă de oameni angajați prin alte departamente, care ne pun să facem alte hârtii, pentru că trebuie să-și justifice existența.”

e