Confidenţialitate

Medicul Andreea Moldovan: Suntem mult prea relaxați. Cetățeni cu simptome refuză testarea | VIDEO

Andreea Moldovan, medic care tratează de exact trei luni pacienți Covid la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, a vorbit cu Alice Iacobescu la emisiunea Piața Victoriei despre viața în vremea pandemiei: despre mască, relaxare, teste și vacanța la cort.

Ce credeam că știm și nu este, de fapt, adevărat, ce mai avem de aflat și e important de știut pentru a trăi din nou viața aproape de normalitate?

“Mi se pare că suntem excesivi față de ce ar trebui să fie și față de ceea ce ne permitem din punct de vedere al coronavirusului.

Nu suntem în stare de imunitate a populației bună, încât să spunem că nu mai are cine să se îmbolnăvească, nu avem vaccin, nu avem tratament eficace ce poate fi folosit cu eficacitate bună și toxicitate mică. Suntem mult prea relaxați”, subliniază medicul.

În același timp, a adus în discuție și problema cetățenilor care refuză să se testeze atunci când au simptome: “Se întâmplă ca și o populație redusă, inclusiv cadre medicale care de teama unui rezultat pozitiv care înseamnă internare în spitalele COVID, să refuze sau să nu dorească sau să caute acea testare când au simptome”.

Totodată, Andreea Moldovan a atras atenția asupra purtării corecte a măștii de către două persoane, care reduce astfel la 1,5% riscul de dobândire a infecției.

Cum sunt și cum au trecut aceste luni?

Andreea Moldovan: Cred că era foarte greu să ne imaginăm în septembrie ce va urma, chiar dacă există multe filme pe aceeași temă, în care apar infecții cu germeni față de care nu ai niciun fel de armă, de tratament. Ni se păreau mereu niște S.F-uri îndepărtate de real life. Ne este dat să trăim o pandemie, este un element nou pentru toți dintre noi și cu multe necunoscute.

Nici măcar nu știm ce nu știm despre coronavirus

Andreea Moldovan: Știm mai multe decât în ultimele luni. Fiecare moment care trece ne aduce informații suplimentare, studii suplimentare. Sunt lucruri nelămurit în prezent și este posibil să mai fie schimbări de situație. Este frapant să mă gândesc cum am început în ianuarie cu o informație despre COVID și cu pachetul de cunoștințe pe care-l aveam atunci la îndemână, cu studii tinere făcute pe un număr mic de pacienți, comparativ cu ceea ce spunem și știm acum, după șase luni de pandemie în Europa. Avem rezultate ale unor studii și mai multe informații.

Referitor la ce elemente importante aveam în ianuarie și avem acum, în iunie, ar fi foarte multe de spus despre sursa de infecție. S-a spus inițial că pacienții simptomatici transmit boala, apoi am vorbit despre cei asimptomatici, care reprezintă un rezervor de infecție. Acum vorbim iar despre ei gândindu-ne în ce măsură cuantumul încărcăturii virale la asimptomatici este diferit față de simptomatici.

Inițial am spus că se transmite prin picături de salivă care încalcă aerul, apoi ne-am dat seama că sunt mici aerosoli care pot persista mai mult în aer și care explică rata mai mare de contagiune a infecții. Inițial spuneam doar păstrarea distanței, purtarea măștii în condiții foarte exacte și stabilite, iar în prezent asistăm la obligativitatea purtării măștii. Ne-am dat seama că PCR-ul nu este atât de perfect cât ne-am dori.

Dacă am trecut prin boală, înseamnă că ne-am încheiat socotelile cu acest coronavirus?

Andreea Moldovan: O întrebare grea la care nu avem deocamdată un răspuns ferm. Mulți pacienți dezvoltă protecție împotriva virusului, dar sunt și pacienți fără anticorpi. Odată apăruți anticorpii, nu știm care este nivelul minim protector, de exemplu ca în cazul hepatitei B. Nu știm cât persistă anticorpii în sânge, deci nu știm cât rezistă efectul protector. Nu ne putem culca pe o ureche să fim liniștiți pe timp nelimitat.

Asta pune sub semnul întrebării și eficiența unui eventual vaccin?

Andreea Moldovan:  Nu, eficiența unui vaccin trebuie să existe și-l aștept din suflet și mi-l doresc, pentru că sunt de părere că acesta va fi cu adevărat o rezolvare a pandemiei actuale. Este posibil să facem o analogie cu cel antigripal care trbeuie făcut anual pentru că anticorpii nu persistă mult în sânge. Este posibil să fie un vaccin eficient, administrabil, dar cu durată de protecție nu atât de lungă.

Este însă doar un amănunt. Referitor la tratament, această infecție nu are o conduită terapeutică foarte clară, fermă, eficientă și sigură. Se fac diferite scheme de administrare.

Ați avut cazuri, ca medic care tratează COVID, în care tratamentul ales a provocat reacții adverse puternice, care v-au făcut să considerați că nu merită?

Andreea Moldovan: Categoric nu. Există fenomene digestive care apar mai frecvent după unul dintre medicamentele care se dau în prezent, dar care pot fi tratate cu tratament antidiareic.

Câți pacienți ați avut în Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov?

Andreea Moldovan: Nu știu să spun ca număr. Este un spital care din 10 martie, când a fost primul pacient suspect și confirmat, a lucrat mereu la capacitate maximă, aproape plin. S-au vindecat în jur de peste 70% dintre cazuri. Au fost pacienți care au fost obligați să rămână în spital câteva săptămâni, pentru a obține testele negative.

Este un joc psihologic extrem de greu de acceptat. După un test negativ, au fost și două-trei pozitive. Se poate întâmpla ca un pacient să nu obțină două teste succesive negative la 24 de ore și totuși să nu aibă simptomele, adică să pară vindecat după o săptămână-două și testele să nu iasă negative.

Se vorbește tot mai mult despre inactivarea și lipsa de infectivitate a particulelor virale depistate la pacienți cu COVID, după un interval de timp. Unii spun după un număr de zile, autoritățile spun după alt număr, astfel că în momentul de față suntem în discuții privind criteriile de externare a pacienților internați cu COVID, ca să-i ajutăm să nu prelungim o internare care pentru un asimptomatic este extrem de greu de suportat.

Este posibil ca un pacient ale cărui teste n-au ieșit negative la 24 h, și pentru care ați avea reținere la externare, s-ar putea să prezinte risc mai scăzut pentru cei din jur, pentru că are o capacitate scăzută spre zero de a-i infecta pe alții?

Andreea Moldovan: Exact, asta este diferența între pacienții care excretă prelungit virus, care pot fi particule neviabile sau pot fi cu capacitate infectantă redusă. Sunt studii în derulare, vom mai avea de învățat pe această temă.

După atâtea luni, lumea vorbește mai mult despre relaxare și mai puțin despre precauție. Cum vedeți aceste lucruri?

Andreea Moldovan: Mă sperie ce văd în afară. Înțeleg această nemulțumire și dorință de a te bucura de vară și ce oferă viața, dar această relaxare pare că depășește capacitățile de așteptare privind responsabilizarea populației. Mi se pare că suntem mult prea deschiși, bucuroși, exuberanți pentru a ne bucura de viață, în condițiile în care cred că nu permitem pe deplin acest lucru. M-aș ruga din suflet ca să rămânem măcar cu acele învățăminte aplicate în lunile trecute, de distanțare, igienă. Mi se pare că suntem excesivi față de ce ar trebui să fie și față de ceea  ce ne permitem din punct de vedere al coronavirusului.

Nu suntem în stare de imunitate a populației bună, încât să spunem că nu mai are cine să se îmbolnăvească, nu avem vaccin, nu avem tratament eficace ce poate fi folosit cu eficacitate bună și toxicitate mică. Suntem mult prea relaxați.

Dacă ne uităm la indicatorul suprem, numărul cazurilor confirmate zilnic, el nu este de natură să ne îngrijoreze sau să ne facă să credem că relaxarea este exagerată.

Andreea Moldovan: Aș spune că este un mic bias aici, pentru că, într-adevăr a crescut capacitatea de diagnostic și avem în fiecare județ unul sau mai multe aparate ce pot face PCR, doar că oamenii nu mai sunt atât de doritori ca la început să se testeze să vadă dacă au sau nu ceva.

Există și o populație redusă, inclusiv cadre medicale, care de teama unui rezultat pozitiv care înseamnă internare în spitalele COVID, să refuze sau să nu dorească sau să caute acea testare când au simptome. Acum suntem în situația în care mulți cu simptome amână sau evită să se prezinte pentru testare de teama unei conduite care li se pare abuzive.

Fac apel la populație să nu neglijeze importanța diagnosticului, să nu se teamă de o spitalizare care de fapt vine în ajutorul lor pentru un diagnostic corect. Cred că dacă s-ar face o testare și mai largă, ar fi posibil să avem un număr mai mare. Suntem cu multe nesiguranțe.

Utilizarea măștii în orice spațiu mi se pare un lucru banal și de bun simț, dar nerespectat atât de frecvent. Mă doare sufletul când intru în magazine sau în aglomerații mari și sunt doar câțiva cu mască. Nu mă pot abține să nu comentez și să atrag atenția. Purtarea măștii de către două persoane reduc la 1,5% riscul de dobândire a infecției. Aș face un apel din suflet la purtarea corectă a măștii, deasupra nasului și sub bărbie, schimbată la 3-4 ore pe măsură ce se umezește.

Mulți se întreabă până când, că am obosit, poate că exasperați își spun “să facem odată Covidul ăsta să scăpăm de o grijă”.

Andreea Moldovan: Încă nu. Și eu așa am zis, cu un coleg, că ne gândim că e bine să scăpăm pentru că este o încărcătură psihologică pentru toți. Cu același coleg, Alex Coman din Cluj, am spus că dacă s-ar căuta doritori pentru un vaccin experimental, ne-am oferi amândoi. Este un subiect care ne-a ocupat atât de mult timp și energie, atât de multe săptămâni, încât suntem cu toții obosiți, plictisiți, sătui.

Mai avem de tras, nu este gata, trebuie să mai avem răbdare și să ne facem fiecare o psiho-terapie, pentru că nu putem părăsi acest joc.

Care este orizontul realist, din perspectivă românească, pe care-l dați acestui încă?

Andreea Moldovan: Sunt multe necunoscute, nu știu să dau un răspuns. Depinde de apariția vaccinului, de gradul de imunizare, de acel efect de turmă. Depinde de respectarea acestor măsuri de prevenție sau de abandonarea lor sau luarea în derizoriu a recomandărilor și reglementărilor. Tocmai faptul că am fost precauți, că am fost înțelepți să respectăm regulile, ne-a ferit să avem un număr mai mare de îmbolnăviri.

Ce ați spune că putem să facem în această vară, păstrându-ne în siguranță? Să mergem în vacanță, să ne cazăm la un hotel?

Andreea Moldovan: Să purtăm masca, corect, să ne spălăm pe mâini, să avem grijă la igienă. Am fost surprinsă de cât de multă lume pune mâna pe față, la ochi, la gură. Atenție la gesturi.

Visez și eu la vacanță, iar una în Deltă constituie luminița de la capătul tunelului, la care sper să ajung, pe care mi-o doresc, poate la cort. Vacanța nu trebuie să fie doar în hoteluri mari, all inclusive, unde este aglomerație.

Vacanța poate fi și normală, modestă, dar frumoasă, în care ne bucurăm de lucruri simple. 

În toamnă, vedeți posibilă, prudentă redeschiderea școlilor?

Andreea Moldovan: Va trebui să ajungem la acel moment. Această stare de fapt cu cursuri online nu cred că poate fi prea mult aplicată. Văd la fata mea. Îmi spune că prin ore online nu simte același impact. Categoric nu putem merge mai departe așa. În funcție de situație, vom putea imagina decalări ale orelor, reducerea numărului de elevi, purtarea echipamentelor.

Redeschiderea creșelor și a grădinițelor va trebui făcută. Va trebui să învățăm să trăim cu virusul, dar cred în abordarea treptată.