
Și medicii specialiști din Policlinici atrag atenția că Ordonanța Trenuleț, dar și proiectul de buget pe 2025, le afectează activitatea.
Ei spun că ar fi nevoie de dublarea sumei alocate pe acest an, ceea ce ar face ca valoarea punctului per serviciu medical să ajungă la 8 lei, suficient – în acest moment – pentru desfășurarea activității.
Medicul oftalmolog Marieta Măgureanu, președinta Patronatului Medicilor Specialişti cu Practica Independentă.
“Am solicitat o medie de 10 lei pe anul 2025, începând cu o valoarea punctului de 8 lei în primul trimestru și terminând cu 12 lei, în ultimul trimestru. Când s-a afișat în transparență, pe site-ul Ministerului de Finanțe, constatăm cu stupoare că bugetul alocat ambulatorului de specialitate are o creștere de doar 10 la sută, 10 și ceva la sută, ceea ce înseamnă o creștere a punctului – undeva, raportat la nivelul întregului an, la 5 ,22 lei.”
Care ar fi efectele unei subfinanțări a valorii punctului per serviciu medical?
“Primul efect scontat va fi că, în aceste condiții, vor fi multe cabinete care vor da faliment. Gândiți-vă că noi avem angajați, ale căror salarii trebuie să le creștem proporțional cu tot ce se întâmplă în țară. La 1 ianuarie a crescut salariul minim, toate ajustările financiar-bugetare pe care le-a făcut Guvernul, cu creșterea de impozite, se răsfrâng și asupra noastră neoficial. Mulți dintre ei au zis că ies din contractul cu Casa, ceea ce înseamnă niște cheltuieli mai mici, și să treacă strict pe consultații cu plată. Unii vor ieși din sistem că plece definitiv din țară, alții se vor angaja în clinici mai mari, dar, probabil, că tot cu plată”- spune medicul Marieta Măgureanu, președinta Patronatului Medicilor Specialişti cu Practica Independentă.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă solicită Guvernului rediscutarea bugetului, cu implicarea tuturor părţilor.
Foto: shutterstock