Confidenţialitate

Medicii rezidenți la Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon Iași nu primesc echipamente de protecție | AUDIO

Un medic rezident de la Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon Iași reclamă o serie de probleme în distribuția echipamentelor de protecție în unitatea medicală cea mai mare din zona Moldovei.

Medicul acuză faptul că măștile sau combinezeanele ajung doar la anumite cadre medicale, cum ar fi soția fostului ministru al Justiției, Toader Tudorel.

Brîndușa Lungu este medic rezident anul al treilea la secția gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență Sfântul Spiridon Iași.

Tânărul medic a afirmat faptul că rezidenții sunt puși în pericol, pentru că nu li se distribuie echipament de protecție atunci când intră în unitatea sanitară, ci chiar mai mult, aceștia sunt jigniți de cei care în mod normal ar trebui să îl distribuie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deși lucrăm prin rotație și încercăm să ne expunem cât mai puțin și să expunem pacienții cât mai puțin, ne lovim de astfel de atitudini zilnic. În ciuda gravității situației actuale, atitudinea această înflorește. Ne lovim practice de refuzul asistentelor șefe de a ne da echipamente. În cazul meu, asistență șefă a refuzat să îmi ofere echipament, deși cutiile cu echipamente erau la ușa magaziei.

Mi-a spus:,,Nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident”. Am făcut presiuni și a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenți de gardă. Medicul meu coordonator a avut grijă să fim protejați. Deși a intervenit și medicul coordonator, asistentă a refuzat să distribuie echipament celor care eram în afară echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenții de gardă nu au primit. Această situație nu este numai la Iași, ci și în celelalte centre universitare“, a declarat Brîndușa Lungu, medic rezident.

Cele care țin însă cheia și lacatul materialelor sanitare nu au aceeași atitudine fața de unii medici, cum ar fi soția fostului ministru al Justiției, Toader Tudorel:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate e un dezechilibru major, pentru că în timp ce nouă ni se întoarce spatele, doamna profesor Toader, deși lucrează cu pacienți care nu au COVID-19, este îmbrăcată zilnic, într-un echipament adecvat, așa cum se vede la cei de la ATI. Doamna doctor are combinezon cu vizier care sunt identice cu cele din UPU, un combinezon pe care după părerea mea îl schimbă zilnic. De ce spun asta, pentru că se poate observă că la celelalte cadre medicale, a două zi, combinezoanele sunt intrate la apă în urmă sterilizării. La dumneaei în schimb nu“, a mai adăugat Brîndușa Lungu.

În aceste condiții, rezidenții de la Spitalul Sfântul Spiridon se descurcă cum pot. Mai exact, părinții sunt cei care le cumpără echipamente de protecției copiilor din mediul online.

În replică la aceste acuze, reprezentanții spitalului au precizat că pe perioada ordonanțelor militare, accesul rezidenților la pacienți este redus și pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor de protecție.

Intrarea la pacienți se face în echipe mai reduse pentru a limita aglomerarea și a se respectă indicațiile ministerului pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor. Șeful clinicii respective mi- a comunicat că mecicul primar care avea în îndrumare 16 rezidenți avea în grijă doi pacienți . Conform deciziilor interne adaptate la situația de pandemiei, vizita la pacienți se efectuează cu minimum necesar de personal, pentru respectarea normelor de distanțare, urmând că pregătirea rezidenților să se realizeze temporar prin alte forme de educație în rezidențiat. Șeful clinicii este cel care se va preocupă de modul de comunicare al asistenței șefe cu personalul clinicii.“, a declarat Diana Cimpoeșu, coordinator SMURD/UPU și purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon.