Confidenţialitate

Medicii militari, în conflict cu doctorii rezidenți la Spitalul Județean Suceava

Suceava continuă să fie cel mai afectat județ în pandemia de COVID-19.

Cu cele 53 de cazuri confirmate până în prezent, Suceava are mai bine de un sfert din decesele înregistrate la nivel național.

Și la număr de îmbolnăviri situația este îngrijorătoare, dar chiar și așa la spitalul județean, acolo unde ar trebui tratați pacienții cu noul coronavirus, nu este liniște și tensiunile dintre cadrele medicale și conducerea militară sunt în creștere.

Măsura carantinării întregului personalul medical din  Spitalul Județean Suceava, anunțată încă de luni, începe deja să fie aplicată, ceea ce a stârnit nemulțumiri majore.

Angajații care vor intra în această formă de izolare acuză conducerea militară a spitalului că nu le sunt respectate drepturile la protecția vieții și la exercitarea profesiei în mod corect.

În acest context, mai bine de 20 de cadre medicale din Suceava au contactat și angajat un avocatul, căruia i-au mărturisit că vin la serviciu cu o frică teribilă.

Medicii și asistentele acuză că vor fi mutați forțat în căminele Universității Ștefan cel Mare, fără a fi retestați, pentru a se vedea dacă sunt sau nu infectați cu COVID-19.

De aceea, potrivit avocatului Daniel Ionașcu, în rândul cadrelor medicale există temerea că zona de carantină ar putea deveni în curând un nou focar de infecție.

Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, cel care conduce activitatea Spitalului din Suceava, a spus că avocații au dreptul să facă tot ceea ce consideră că este legal, dar datoria sa este să creeze un nucleu de oameni sănătoși pentru a putea trata pacienții.

În altă ordine de idei, marți seară armata va începe acțiunea de dezinfecție a străzilor din municipiul Suceava, misiune care va continua și miercuri seară.