Confidenţialitate

Medicii de familie și din ambulatorii, în stradă în mai multe orașe înainte cu o zi de negocierile cu CNAS. Protestatarii afirmă că diminuarea veniturilor va crește deficitul de personal | VIDEO

Medicii specialişti din ambulatorii şi medicii de familie din București și-au anulat programul de lucru și pichetează sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu o zi înaintea negocierilor programate. Îngrijorări există și în rândul medicilor de familie care își desfășoară activitatea în zonele izolate din Delta Dunării. La Craiova și Arad, medicii din Ambulator și cei de Familie au ieșit, de asemenea, în stradă, 

Medicii se tem că vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultațiile medicale

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protestul din fața sediului CNAS vine după alte două zile de manifestări în faţa cabinetelor și ambulatoriilor.

Medicii sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate, prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, începând cu 1 februarie.

Aceștia spun că, dacă proiectul va intra în vigoare în această formă, vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultațiile medicale.

„Suntem revoltați având în vedere că ne-au crescut veniturile în luna iunie, cu foarte puțin, iar acum vor să scadă cu aproape 50%. Avem colegi care și-au luat aparatură, care au cumpărat cabinetele, pentru că s-au gândit că o să fie bine. S-a dat un drept pe care acuma, toți cei care ne-am gândit că ne putem baza pe venitul ăla, ni-l revendică”, a spus unul dintre medicii prezenți la protestul din Arad.

Sanitas a anunțat că va stabili un calendar al protestelor

La Cluj, un protest va fi organizat mâine, în fața Casei Județene de Sănătate. Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj Napoca, Mihai Mara:

„Noi ne dorim ca cei de la Casa Națională să regândească proiectul pe care l-au elaborat. În cazul în care cei de la Casă refuză să ajungem din nou la valorile vechi, nu vom semna actul adițional cu Casa de Sănătate care o să înceapă de la 1 februarie și nu vom mai putea oferi consultații gratuite pacienților, rețete compensate, bilete de trimitere, concedii medicale și așa vor face și medicii din ambulator”, a declarat președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj Napoca, Mihai Mara.

Mai mult, medicii de familie aflați în pragul vârstei de pensionare amenință că se vor retrage din activitate în contextul în care sistemul sanitar se confruntă cu un deficit acut de personal, iar sute de localități din țară nu au nici măcar un medic.

Federația Sanitas a anunțat că va stabili un calendar al protestelor, următorul protest fiind programat pentru joi, în fața sediului Ministerului de Finanțe.

Îngrijorare în rândul medicilor de familie care își desfășoară activitatea în zonele izolate din Delta Dunării

Pe lângă faptul că prin noul contract propus de CNAS veniturile tuturor medicilor de familie vor scădea cu cel puțin 30%, cei din zonele izolate ale Deltei pierd și sporul pentru condiții deosebite de muncă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sporul de izolare primit de medici de familie care au cabinete în zonele izolate din Delta Dunării este de 200%, dar de cele mai multe ori, suma nu acoperă cheltuielile necesare pentru cabinet, utilități, deplasări pe apă în cătunele îndepărtate. Pacienții sunt mulți, medicii de familie sunt puțini.

„Am 2000 de pacienți pe lista mea. Mai am un coleg care mă ajută și el. A luat vreo 600, dar umblă, săracul, prin toată balta, că-i mai tânăr”, ne-a declarat doctorul Adrian Lică din Sulina.

Medicul mai are încă o speranță. Noul președinte al CNAS provine din rândul medicilor de familie și a acceptat o negociere cu cei nemulțumiți de noul contract cadru de finanțare în sănătate. Dacă acest contract nu va fi modificat, medicii de familie din zonele izolate ale Deltei vor avea mult de suferit. La fel și pacienții:

„Se declară falimentul, se închide firma și eu, ca medic, am valoare în toată Europa. Văd unde pot să ajung. Dar pacienții? Rămân fără medici. Va fi foarte greu și pentru domnii de la spitale pentru că se vor trezi cu ei pe cap”, a spus doctorul Adrian Lică.

Colegiul Medicilor din Tulcea, întrunit miercuri în ședință, va cere CNAS repunerea în contract a sporului de condiţii deosebite pentru medicii din Deltă.

Zeci de medici s-au adunat în fața Prefecturii Dolj

Este protest și la Craiova. Medicii din Ambulator și cei de Familie au ieșit în stradă. Ei sunt nemulțumiți de veniturile pe care le au și se tem de colaps în sistem.

Protestatarii afirmă că diminuarea veniturilor va duce la un deficit de personal

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Zeci de medici s-au adunat în fața Prefecturii Dolj pentru a-și striga nemulțumirile. Aceștia spun că, deși bugetul CNAS pentru acest an a crescut substanțial, bugetele medicilor din ambulator și ale medicilor de familie au scăzut cu aproape 30%. Ei se așteaptă la scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor. Aceasta, spun medicii, va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, multe cabinete se vor închide, iar activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor.

Protestatarii mai afirmă că, odată cu diminuarea veniturilor, va crește și deficitul de personal.

Un protest al medicilor ar urma să aibă loc miercuri după-amiază și în Slatina, în fața Prefecturii Olt.

În jur de 200 de medici protestează la Arad

Circa 200 de medici de familie din Arad au ieșit în stradă astăzi, la ora 12:00, în fața Prefecturii.

Cum sunt afectați pacienții în aceste momente spune medicul primar ORL Bugari Radmila.

 

 

„Cu toate că bugetul alocat sănătății pe 2024 are o creștere de aproximativ 5%, prevede tăierea veniturilor financiare ale medicilor de familie și ale medicilor din ambulatoriu de specialitate cu peste 30%”, a spus președintele Societății Medicilor de Familie din Arad, doctorul Adrian Dărăbanțiu.

 

Autori: Andrei Ștefan, Ghiulfer Predescu, Ana Constantinescu, Ciprian Boițiu

Sursa video: Ciprian Boițiu / Europa FM

Sursa colaj foto: Ciprian Boițiu / Europa FM

Citește și: Medicii de familie din Arad ies în stradă astăzi. În Vâlcea, medicii de ambulator se pregătesc de o grevă de avertizare. La Cluj, un protest va fi organizat mâine | AUDIO