Confidenţialitate

Medicii de la Suceava refuză să intre în carantină instituționalizată

Militarizarea Spitalului Județean Suceava nu este văzută cu ochi buni de unele cadre medicale de aici.

Nemulțumirile au crescut după ce generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că de acum toate cadrele medicale vor intra în carantină instituționalizată pentru o perioadă de minim 14 zile și nu mai pot merge acasă, la familii.

Măsura se va aplica doar în cazul în care medicii și asistentele își dau acceptul pentru a intra în această formă de izolare.

Spitalul Județean Suceava este primul din România care a intrat sub administrare militară, și asta după ce peste 300 de cadre medicale de aici au fost diagnosticate cu COVID-19.

Situația fără precedent a impus măsuri dintre cele mai dure, iar la Suceava a fost instituită o conducere militară coordonată de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea.

Între timp, acesta a solicitat și primit 20 de medici militari și subofițeri sanitari de la Cluj, care au menirea să suplinească parțial lipsa cadrelor medicale din Suceava.

Treptat, revin în activitate medicii și asistentele care s-au îmbolnăvit în prima parte a pandemiei, numai că acestora li s-a transmis că vor intra obligatoriu în carantină în căminele Universității “Ștefan cel Mare” Suceava.

Această măsură nu a fost foarte bine primită, iar noul coordonator al Spitalului Județean Suceava a spus că se așteaptă la multe refuzuri.

Pentru cei care nu vor accepta să intre în carantină, generalul-maior în rezervă Ionel Oprea a anunțat că s-a constituit o comisie care le va analiza cererile.

Variantele pe care le au medicii și asistentele care refuză carantina sunt următoarele: șomaj tehnic, suspendarea contractului de muncă, concediu fără plată sau concediu de odihnă.

În momentul de față, în spitalul din Suceava sunt internați peste 600 de pacienți cu COVID-19, dar numărul acestora este de așteptat să crească.