Confidenţialitate

Medicii de familie primesc de cinci ori mai puține vaccinuri gripale decât au cerut | AUDIO

În timp ce mai multe județe au epuizat deja dozele de vaccin gripal trimise luni, de Ministerul Sănătății Direcțiilor de Sănatate Publică, în Capitală, serurile nici măcar nu au plecat către medicii de familie.

Oricum, medicii din provincie care au epuizat deja ultimele stocuri spun că au primit cu 80% mai puține vaccinuri împotriva gripei decât au cerut.

În Moldova, în județe precum Iași și Suceava, medicii de familie au terminat imediat toate vaccinurile primite în prima parte a săptămânii. Au cerut sute de seruri, au primit câteva zeci, spune medicul de familie Ștefana Popescu:

„La Iași deja le-am făcut, personal am primit aproape 100, pentru că am cerut vreo 600. Total, cu prima doză, cred că am ajuns la 20% din cât am cerut, este la minim la fiecare dintre ceilalți colegi, pentru că nu mi-a dat mie mai mult față de alții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județul Ilfov, vaccinurile gripale primite de la Ministerul Sănătății nu ajung deocamdată decât pentru bătrânii din centrele rezidențiale. Iar în Capitală, la DSP au ajuns mai puțin de 29.000. Majoritatea vor pleca luni către medicii de familie, spune șefa DSP București, Oana Nicolescu.

„Am făcut planificarea tuturor vaccinurilor gripale, am primit 28.549 de vaccinuri, peste 22.000 vor fi direcționate către medicii de familie din București și restul către spitale. Urmează cu siguranță și următoarea tranșă săptămâna viitoare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Capitală, vaccinul gripal nu se găsește încă în farmacii, așa că el nu este disponibil la prețuri acceptabile populației care nu se încadrează în grupele de risc.

O parte dintre marile rețele medicale private condiționează realizarea vaccinului de o consultație care, de obicei, costă peste 200 de lei.