Medicii de familie pichetează azi sediile caselor județene de sănătate

Medicii de familie din mai multe județe protestează la această oră în mai multe județe:

Medicii de familie din Vrancea protestează, de la această oră, în fața sediului Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate. Ei sunt nemulțumiți de subfinanțarea medicinei primare și implicit de plafonarea veniturilor. La acțiunea de pichetare iau parte, alături de medicii de familie, și asistenții medicali angajați la cabinetele acestora, precum și pacienți care îi susțin. 

NEMULȚUMIRILE MEDICILOR 

Medicii de familie se plâng în același timp de birocrația administrativă, pe care o consideră excesivă, dar și de faptul că nu au dotările necesare, din lipsa fondurilor. O altă nemulțumire este legată de greutățile pe care le întâmpină medicii în accesarea sistemului informatic național, dar și de faptul că există prevederi abuzive în contractele de finanțare din sistemul public de asigurări de sănătate.

Și în Ialomița, 40 de medici de familie  au ieșit în stradă să picheteze casa județeană de asigurări de sănătate.  Pe lângă aspectele legate de finantarea sistemului sanitar, medicii reclamă și conditiile din cabinetele in care trebuie sa-si desfășoare activitatea. Multe dintre ele, care există în mediul rural, sunt improprii și au nevoie de reabilitare însă primăriile comunelor pe raza cărora se află nu fac efoturi să ofere bani pentru astfel de lucrări.

Coaliția  „Solidari pentru Sănătate”  organizează simultan, la ora 11, pichetarea sediilor județene ale Prefecturilor și Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului și sediul CNAS, precum și o Conferință de presă în care se vor anunța protestele din medicina de familie din România.

La aceste manifestări, reprezentanții Coaliției vor depune la sediile pichetate un memoriu în care se descriu solicitările Coaliției privind asistența medicală primară. La conferința de presă, președinții organizațiilor unite în Coaliție vor detalia solicitările depuse la sediile avute în vedere.

PROTEST AL MEDICILOR DE FAMILIE PE 15 NOIEMBRIE 

În data de 15 noiembrie, Coaliția va organiza un miting în București, în care împreună, pacienți și medici vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienţilor noştri la sănătate, tragem cel mai sumbru şi urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipseşte cu desăvârşire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condiţiile în care contribuţiile românilor au crescut an de an Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar FNPMF.

„Nu avem altă opţiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienţilor noştri la servicii medicale de bază şi facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităţilor – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii – de a interveni rapid şi eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor” a declarat Rodica Tănăsescu, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

,,Asistența medicală primară este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienților cu sistemul medical. În același timp, dacă au condițiile necesare, pot asigura prevenția prin informarea corectă a pacienților. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul și a preveni noile infectări„, a declarat Marinela Debu, președinte Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS