Confidenţialitate

Medicii de familie nu vor mai elibera rețete compensate

Medicii de familie anunță că nu vor mai elibera rețete compensate sau trimiteri în următoarele zile.

Doctorii sunt nemulțumiți că încă nu au semnat contractul-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În lipsa acestuia, activitatea lor este ilegală, a explicat vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu.

”Nu avem bază legală. Abia, ieri după-amiază (n.r. miercuri) în ședința de Guvern s-a votat prelungirea valabilității contractului cadru. Pe baza acestui contract noi trebuie să facem acte adiționale. În lipsa unui act adițional semnat noi nu putem desfășura activitatea că este ilegal și uz de fals. Până când vom semna actele adiționale, nu vom elibera rețete compensate, bilete de trimitere, bilete de internare, bilete de trimitere la laborator”, a spus Sandra Alexiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Protestul este la nivel național, iar doctorii și-au sfătuit pacienții să nu vină la cabinete după rețete ori trimiteri vineri sau luni. Medicii speră că de marți activitatea va reveni la normal.

”În general, de exemplu când nu mergea sistemul informatic, noi informam pacienții și le recomandam să aștepte câteva zile sau să-și cumpere câteva medicamente pentru câteva zile, trei…patru zile, până când se rezolvau problemele. Exact asta am făcut și acum, i-am reprogramat. Pentru pacienții care sunt urgențe, sigur că nu se pune problema. Noi vom fi acolo, îi vom consulta. Le-am sugerat pacienților ca vineri și luni să se aștepte că noi nu putem să le eliberăm documente, dar că sperăm de marți, miercuri încolo să se rezolve această problemă.”, a mai precizat Sandra Alexiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.