Confidenţialitate

Medicii de familie avertizează: Noile reglementări privind pacienții cu forme ușoare COVID, neclare

Medicii de familie critică noua ordonanță de guvern care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală pot rămâne la domiciliu, fără a mai fi nevoie de o evaluare inițială sănătății lor la spital.

Vor fi în grija medicilor de familie, dar aceștia se plâng că Guvernul nu a stabili proceduri clare de urmat, în schimb sunt prevăzute penalități: medicii care refuză să se ocupe de bolnavii de COVID-19 riscă să se aleagă cu diminuarea veniturilor cu 50%.

Până când Ministerul Sănătății va veni cu un ordin privind normele de aplicare, medicii de familie își fac singuri propriul set de reguli, a spus la Eurooa FM, Dana Ștefana Popescu secretar general al Societății Naționale pentru Medicina de Familie.

Colegii mei nu vor refuza pacienții, dar este foarte greu ca acum să descâlcim actul normativ. Ar fi trebuit ca ordonanța să conțină o adevărată procedură. Pentru pacientul suspect se procedează așa, pentru pacientul confirmat se procedează așa. Ar fi fost mult mai simplu și neinterpretabil.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii de familie sunt nemulțumiți că trebuie să fie disponibili la orice oră din zi și din noapte, altfel riscă să fie sancționați.

Secretarul general al Societății Naționale pentru Medicina de Familie propune înființarea unui call-center la care să poată suna un bolnav de COVID-19 atunci când medicul lui de familie este în afara programului de lucru:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru fiecare pacient cu coronavirus pe care îl va avea în grijă, un medic de familie va primi 105 lei.