Confidenţialitate

Medicii avertizează: Testele rapide pentru depistarea SARS-COV-2 nu sunt pentru acasă | AUDIO

Testele rapide pentru depistarea SARS-COV-2 nu sunt pentru folosirea lor la domiciliu, avertizează medicii.

Ei spun că dacă nu sunt făcute de specialiști, aceste teste pot da rezultate fals negative, iar pandemia ar putea scăpă de sub control.

În plus, autoritățile nu ar mai avea o evidență cât mai apropiată de realitate a numărului de bolnavi.

Testele pot fi cumpărate de oricine de pe internet.

Am încercat să aflu cât de ușor este să cumperi un test rapid pentru depistarea SARS-COV-2 de pe internet, așa-numitul test antigen.

”Avem și anticorp și de acela cu bețișorul, ca să fiu înțeles, care se poate face din nas sau din gât.

Aveți firmă, adică pot să am încredere?

Da, avem firmă, numai că oferim factură numai la persoanele juridice, persoanelor fizice nu avem cum să le tăiem factură. Dar dacă vreți să cumpărați, nici o problemă.”

Pe un alt site de vânzări, deși scrie că testele sunt ‘’destinate uzului profesional, este menționat un link pe Youtube, unde orice persoană poată învăța cum să se testeze.

Cei care se testează acasă se expun mai multor riscuri – spune medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

”Teoretic, testele rapide antigen nu pot fi folosite la domiciliu , ele pot fi folosite doar într-o unitate sanitară, pentru că recoltarea necesită o tehnică destul de minuțioasă . Aici discutăm de riscul la care se supun e orice persoană care nu este testată într-un cadru oficial, în sensul că rămâne la domiciliu și și ia o automedicație, este o eroare”, spune medicul Gindrovel Dumitra.

E important ca în cazul unui rezultat pozitiv în urma testării rapide la domiciliu să anunțați medicul de familie.

”Dacă acceptăm ca testarea să se facă în sistem privat iar rezultatele pozitive să nu se raporteze, în acel moment e posibil să avem un număr foarte mare de persoane care scapă de această urmărire zilnică pe care o avem, iar măsurile care trebuiesc luate sunt practic subdozate pentru controlul pandemiei”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

Agenția Națională a Medicamentului precizează că legea nu interzice vânzarea pe internet a testelor rapide pentru COVID, dar este important ca firmele să menționeză că sunt doar pentru uz profesional și să se asigure că cel care achizitionează produsele respective este unitate medicală.

În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practici comerciale înșelătoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță