Confidenţialitate

Medicii ar putea folosi in viitor celulele recoltate din grasimea pacientilor

Proiect revoluționar al oamenilor de știință: medicii ar putea folosi în viitor celule recoltate din grăsimea pacienților pentru a realiza urechi și nasuri.

Organele astfel create ar putea fi folosite în operațiile de reconstrucție facială.

Prin noua procedură, medicii ar putea să trateze o malformaţie congenitală ce afectează urechea. În anumite cazuri, copiii se pot naște fără ureche. În prezent, urechea copiilor este reconstruită cu ajutorul cartilajului prelevat din coaste. Intervenţia este dificilă. În plus, cartilajul coastelor nu se reface ulterior.

Medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra promit o metodă revoluționară. Astfel, se prelevează o mostră de grăsime din țesuturile grase ale unui copil. Apoi, se extrag celulele-sușă, care sunt crescute în laborator. O ‘schelă’ în formă de ureche este pusă ulterior în soluţia din celule stem, pentru a prelua forma şi structura dorită. Rezultatul: celulele-suşă se vor transforma în celule cartilaginoase.

Această nouă ureche ar putea fi implantată apoi sub piele, pentru reconstrucţia organului auditiv. Deocamdată, însă, e nevoie de teste suplimentare înainte de a folosi noua tehnică.