Medicii analizează oferta Guvernului privind plata gărzilor suplimentare

Sâmbătă, Ministerul Sănătății a anuntat ca suplimentează cu 100 de milioane de lei fondul pentru pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici. Banii in plus vor fi acordati începând cu luna octombrie.
Vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea sanitară”, medicul Florin Chirculescu afirma ca anuntul Executivului trebuie analizat, pentru a vedea cum se traduce în lei.

Acesta mai afirma că liniile de gardă la Spitalul Universitar din Capitala vor fi asigurate şi pentru ziua de luni, insa medicii vor decide – tot luni – daca vor asigura garzile si in restul saptamanii.

Guvernul a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

Ministerul Sanatatii anunta ca fondurile de aproape 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Astfel, creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern.

În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu apreciază că „sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienți și de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”.
Ministerul Sanatatii mai anunta ca gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.

În același timp, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați. Încă o noutate – așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

Ministerul Sanatatii mai anunta ca timpii de lucru și de odihnă vor fi regândiți în termeni de flexibilizare, de grijă față de efortul depus de medici și de siguranță a pacienților.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS