Confidenţialitate

Medici, suspectați că făceau studii clinice pentru testarea unor medicamente fără acordul pacienților

Procurorii și polițiștii fac 26 percheziții la cabinetele unor medici din Bucureşti, Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci firme cu profil medical, sponsori în acest caz. Totodată, se ridică probe și documente din 31 de spitale din 16 județe (Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea). Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în București se fac verificări la Spitalul Militar Central și la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia”.

 

Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului General și are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Anchetatorii au suspiciuni că, printre altele, medicii ar fi derulat studii clinice pentru testarea unor medicamente pentru boli mentale, medicamente care nu erau autorizate. Pentru aceasta, fie falsificau consimţământul presupuşilor voluntari, fie treceau în fişele de evaluare diagnostice false. În studiile clinice ar fi fost incluse persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau, în alte situaţii, medicamentul nici nu ar fi fost administrat.

 

Ulterior, doctorii în cauză ar fi prezentat sponsorului care a comandat studiul – respectiv firmele percheziţionate în acest caz – documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a medicamentelor care au făcut obiectul studiului clinic”, mai precizează anchetatorii.