Confidenţialitate

Medicamentul anti-Covid Molnupiravir ajunge în România. Directorul de la Matei Balș explică avantajul acestui tratament | AUDIO

Luni primim primul medicament antiviral destinat tratamentului pacienților cu Covid. Este vorba despre Molnupiravir, tratamentul aprobat în decembrie în Statele Unite, și folosit pentru persoanele infectate care au și boli cronice.

Directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din București, medicul Adrian Marinescu explică la Europa FM:

„Marele avantaj față de Remdesivir este că poate fi administrat pe cale orală, ceea ce înseamnă că va putea fi administrat și prin intermediul medicului de familie sau prin intermediul centrelor de evaluare. Practic, acest tratament, dacă este administrat în primele 5 zile de la debutul simptomelor, ar putea să-l ajute pe pacient să nu dezvolte o formă severă, să nu ajungră, practic, la terapie intensivă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

50.000 de cutii din acest medicament ajung în țara noastră, anunța săptămâna trecută ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral, Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit pentru că au impus condiții comerciale și un contract tipic pentru Statele Unite ale Americii care este foarte greu de adoptat în România. Și am să vă dau un exemplu: un fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Nu avem cum să facem asta și este foarte greu de instrumentalizat”, a spus ministrul Sănătății.

Tratamentele nu se vor găsi în farmacii, ci ele vor fi distribuite gratuit pacienților după ce sunt consultați de medicii din centrele de evaluare ce vor funcționa în toată țara.

Citește și: Medalia Verde: Sinaia, primul oraș românesc cu puncte de colectare pentru măștile COVID