Confidenţialitate

Medicament esențial pentru epileptici, scos din farmacii (AUDIO)

Medicament esențial pentru pacienții care suferă de epilesie, scos din farmacii pentru că este prea ieftin.

Bolnavii se plâng că alternativele existente pe piață nu înlocuiesc în totalitate acest medicament care nu se va mai comercializa în România din septembrie.

Este vorba despre Trileptal – un medicament folosit în afecțiunile neurologice.

Compania care deține autorizației de comercializare a notificat Agenția Națională a Medicamentului.

Motivul retragerii medicamentului a fost explicat, la Europa FM de Cezar Irimia, președintele Coaliției Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România. 

Retragerea acestui medicament și a multor altora se datorează politicii defectuoase, proaste a prețului medicamentului în România. Având cel mai mic preț din România, aceste medicamente când nu se justifică economic sunt retrase iar atunci când totuși se mai justifică economic pleacă la comerțul intracomunitar.  Oricum pacientul român este lăsat fără tratamentul necesar, vital, de cele mai multe ori”, a spus Cezar Irimia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții pacienților trag și un semnal de alarmă

Bolnavii care  foloseau acest medicament și au încercat medicamentele generice au simțit pe pielea lor reacții adverse cumplite”, mai spune Cezar Irimia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociațiile de bolnavi au scris Ministerului Sănătății.

Problema este legată însă de modul în care se stabilesc prețurile la medicamente.

Metodologia a fost revizuită recent, dar nu suficient spune la Europa FM, Dan Zaharescu, Asociația Română a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente

Au fost stabilite câteva medicamente considerate medicamente esențiale ale căror preț nu mai este stabilit la nivelul minim european ci la nivelul mediei celor mai mici trei prețuri din Uniunea Europeană. Sunt însă prea puține medicamente care au fost considerate medicamente esențiale”, a explicat Zaharescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.