Confidenţialitate

Medic de familie: Vaccinurile cumpărate din străinătate trebuie transportate corect în țară

Încă 3 săptămâni mai au de așteptat părinții pentru ca vaccinul hexavalent pentru bebeluși să ajungă în cabinetele medicilor de familie.

Recent, Amalia Șerban, directorul general în Ministerului Sănătății, promitea – la Europa FM – că micuții vor fi imunizați la începutul lunii aprilie împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, și poliomielitei.Sâmbătă, însă, la o dezbatere publică, aceasta a spus că termenul se prelungește până la mijlocul lunii viitoare.

Doctorii spun că părinții caută soluții alternative pentru a-si imuniza copiii, una dintre ele fiind cumpararea vaccinurilor din străinătate.

Sandra Alexiu, de la Asociația Medicilor de Familie București, afirmă că părinții copiilor nevaccinați așteaptă de la o zi la alta să fie contactați de cadrele medicale pentru a veni la cabinet.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există părinți care aleg să cumpere din străinătate vaccinurile care lipsesc în acest moment din cabinetele medicilor de familie. Sandra Alexiu atrage însă atenția că vaccinurile trebuie transportate în mod corect, pentru a fi într-adevăr eficiente.

“Numai dacă este asigurat lanțul de frig, adică trebuie să fim siguri că acest vaccin ajunge în condiții de siguranță, au markeri de temperatură care arată dacă vaccinul poate fi inoculat. Dacă acești pași sunt păstrați, nu văd de ce nu ar face acest lucru. În schimb, am înțeles că prețurile au crescut foarte mult. Sunt părinți care își procură vaccinul cu prețuri poate de trei ori mai mare decât cel care există la ora actuală înregistrat în farmacii. Sunt părinți disperați!”, afirmă medicul Sandra Alexiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, Ministerul Sănătății a transmis Guvernului proiectul de lege privind vaccinarea, iar în următoarele săptămâni va ajunge la Parlament, și apoi va intra în dezbatere publică.

Proiectul cuprinde diverse variante, de la prevederea obligativității, inclusiv amendă, până la asumarea responsabilității părintelui privind copilul.

În plus, prevede obligativitatea existenței unui stoc de vaccinuri, pentru a nu se mai ajunge în situații de criză.