Confidenţialitate

McJesus, o sculptură controversată cu Ronald McDonald răstignit, trezește proteste violente în Israel

Ronald McDonald răstignit, într-o lucrare de artă botezată ”McJesus”, trezește un val de proteste din partea comunităților creștine din Israel.

Muzeul din nordul oraşului Haifa, unde este expusă lucrarea ”McJesus”, a fost atacată inclusiv cu sticle incendiare și pietre săptămâna trecută, după cum relatează EuroNews. Poliţia israeliană declară că oamenii au aruncat cu un cocktail molotov şi pietre, rănind trei poliţişti. Autorităţile au dispersat ulterior mulţimea folosindu-se de gaze lacrimogene.

În scandalul iscat de această lucrare provocatoare de artă a intervenit și ministrul israelian al Culturii, Miri Regev, care a cerut, de asemenea, înlăturarea operei de artă, considerând că aceasta este „lipsită de respect”.

Până acum, apelurile creștinilor sau ale oficialităților au rămas fără efect. Ronald McDonald răstignit poate fi văzut în continuare în muzeul de artă din nordul oraşului Haifa. Opera creată de artistul Jani Leinonen trezește un val de reacții virulente și în spațiul online, în timp ce comunitatea artistică internațională pare să apere curajul arătat de finlandezul în vârstă de 40 de ani.

Violențele din fața Muzeului de Artă din Haifa