Confidenţialitate

Matt Damon împlineşte astăzi 46 de ani – VIDEO

actorul-matt-damon

Actorul american Matt Damon, pe numele complet Matthew Paige Damon, s-a născut pe 8 octombrie 1970, la Cambridge, Massachusetts.

Pasiunea pentru actorie s-a conturat încă din copilărie, când, alături de prietenul său, actorul Ben Affleck, a jucat în mai multe scurtmetraje. La doar 16 ani a plecat la New York, unde a debutat, în 1988, în “Mystic Pizza”.

https://www.youtube.com/watch?v=nZu3EVs8PIM

Deși s-a lansat în cariera cinematografică interpretând roluri în “Rising Son” (1993) și în “School Ties” (1992), Damon a ales să își continue și studiile, urmând cursurile Universității de la Harvard. Dorința de a urma o carieră de actor a fost mult mai puternică decât cea de a obține diploma în literatură engleză, așa că a abandonat facultatea cu puțin timp înainte de absolvire și s-a alăturat tinerilor actori din Los Angeles.

Până la distribuirea în “Courage Under Fire”, în 1996, alături de Denzel Washington și de Meg Ryan, Damon lucrase deja alături de nume celebre, cum ar fi Gene Hackman, Robert Duvall și Tommy Lee Jones.

Deși “Courage Under Fire” i-a oferit ocazia să-şi arate adevăratele calități actoricești, filmul care l-a propulsat în lumina Hollywood-ului este “The Rainmaker” (1997).

Good Will Hunting”, a cărui scenografie a fost realizată chiar de Damon și de Ben Affleck, le-a adus, în 1998, un Glob de Aur și Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.

În 1998, Damon a apărut în “Saving Private Ryan”, interpretând rolul James Francis Ryan, dar și în “Rounders”, alături de Edward Norton. A jucat în controversatul film “Dogma”, împreună cu Ben Affleck, și în drama “The Talented Mr. Ripley” (1999), alături de Gwyneth Paltrow și de Jude Law.

În 2000, a jucat în “The Legend of Bagger Vance“, alături de Will Smith și de Charlize Theron, iar în vara anului 2002, Damon a filmat thriller-ul “The Bourne Identity”, alături de Franka Potente. În 2002, a mai fost distribuit în filmul lui George Clooney, “Confessions of a Dangerous Mind”.

În 2007, actorul a primit o stea pe celebrul bulevard de la Hollywood, Walk of Fame. Tot în 2007, a fost desemnat de săptămânalul american People, “Cel mai sexy bărbat în viață” (“The Sexiest Man Alive”).

Matt Damon a jucat şi în “The Martian” (2015), alături de Kristen Wiig, Kate Mara, Jessica Chastain, în regia lui Ridley Scott.