Confidenţialitate

Controversata Secție de Investigare a Magistraților dispare

Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de lege prin care desfiinţează Secția de Investigare a Magistraților. Dosarele vor fi transmise parchetelor competente, iar soluțiile deja date în dosarele instrumentate de Secție vor fi verificate.

Aceste sunt între măsurile prevăzute în proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale, publicat de Ministerul Justiției.

Proiectul va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz.

Proiectul care propune desființarea Secției Speciale a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

Parchetele existente înainte de înființărea secției vor recăpăta competența de a începe urmărirea penală în cazul unui judecător sau procuror.

Proiectul prevede și modificarea Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, astfel încât începerea acțiunii penale în cazul unui magistrat se face cu autorizarea procurorului general, iar trimiterea în judecată – cu aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Toate cauzele de care se ocupa Secția Specială vor fi trimise în termen de 5 zile de la desființare parchetelor competente.

Procurorii și judecătorii care lucrează pentru Secția Specială vor rămâne în cadrul Parchetului instanței supreme și vor fi redistribuiți în cadrul altor secții, ori în cadrul altor parchete.

Amintim, Secția Specială de Investigare a Magistraților a fost intens criticată de organisme internaționale precum GRECO, Comisia de la Veneția și în raportul Comisiei Europene de monitorizare a Justiției.

De asemenea, un sondaj realizat de ministerul Justiției arăta că 86% dintre procurori și 72% dintre judecători au spus că Secția Specială ar trebui desființată.