Confidenţialitate

Măsuri speciale la frontiera de vest, împotriva coronavirusului

Restricționarea accesului vizitatorilor în Spitalul Județean și suspendarea cursurilor UVVG, se numara printre măsurile luate la Arad din cauza cazurilor noului coronavirus din Italia

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a fost convocat, duminică seara, decătre prefectul județului, Gheorghe Stoian, în contextul apariției în Italia a mai multor cazuri de îmbolnăviri și chiar decese din cauza noul coronavirus.

Ținând cont că în județul Arad există cel mai mare punct rutier rutier de trecere a frontierei din România, care face legătura cu vestul Europa, iar orașul și una dintre cele mai mari comunități de italieni din România, au fost luate măsuri atât la frontieră, cât și în oraș.
Prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian:
“Ținând cont de specificul Aradului ca județ de frontieră, de numărul însemnat de cetățeni italieni care desfășoară diferite activități în județul Arad, și luând în considerare câteva aspecte apărute în mass-media în cursul zilei de duminică, în urma ședinței de astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât următoarele:
• Cetățenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza Județului Arad din zonele afectate, vor completa un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinație;
• Se va asigura permanență în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad;
• S-au identificat anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină;
• Se va restricționa accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad;
• Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educației și Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităților didactice și modificarea structurii anului universitar”.

Ținând cont că universitatea are un mare număr de studenți din Italia, instituția pune la dispoziție studenților un număr de telefon Help Desk UVVG 0748 988 884.

Alături de membrii Comitetului, la ședință au participat primarii localităților de frontieră din Județul Arad, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, Consulul onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio, precum și directorul general al Poliției Locale Arad, Adrian Toma.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, Constantin Cătană, a informat că, până în acest moment, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite izolare într-un centru de carantină.