Măsuri speciale la Curtea de Argeș în ziua înmormântării Reginei Ana

Autoritățile din județul Argeș anunță mai multe măsuri speciale pentru ziua de sâmbătă, 13 august, atunci când Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeș.

Prefectura a decis să suplimenteze numărul polițiștilor și jandarmilor care vor supraveghea zona Catedralei. În plus, vor fi amenajate puncte de prim ajutor, unde vor fi medici, ambulanțe și mașini de intervenție ISU, spune prefectul județului, Cristian Soare.

”Inclusiv mâine (n.r. miercuri) am o întâlnire cu conducerea Poliției, Jandarmeriei, Crucii Roșii, ISU pentru a putea să luăm ultimele măsuri legate de asigurarea pazei, fluenței de trafic. Vom lua toată măsurile, ne asigurăm inclusiv cu două puncte de prim ajutor unde vor fi și medici. Polițiști rutieri, jandarmi și voluntari de la Crucea Roșie, deci absolut toți cei care au atribuții în domeniu vor fi mobilizați. Nu mai e nimeni în concediu.”, a declarat pentru Europa FM prefectul Cristian Soare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Funeraliile Reginei Ana vor avea loc sâmbătă, pe 13 august, în pronaosul noii catedrale de la Curtea de Argeș. Deși ceremonia va fi privată, mii de oameni sunt așteptați în oraș cu acest prilej, spune prefectul județului Argeș, Cristian Soare.

”Vor fi foarte multe persoane, probabil câteva zeci de mii, dar nu pot să mă pronunț cu certitudine câte vor fi. Suntem pregătiți pentru un număr foarte mare de persoane”, a mai spus prefectul de Argeș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cortegiul funerar sosit dinspre București va parcurge orașul de la sud la nord, trecând prin zona centrală și pe Bulevardul Basarabilor, care leagă Biserica Domnească de Mănăstirea Curtea de Argeș.

Trupul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge marți după-amiază în România. Avionul TAROM va ateriza la ora 15.15 pe aeroportul Otopeni, unde va avea loc o scurtă ceremonie militară și religioasă. Apoi va fi transportat la Castelul Peleș din Sinaia.

 

Potrivit unui comunicat al Familiei Regale, ”de marți, 9 august 2016, ora 17.30, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, sicriul Majestății Sale Defuncte va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. La sosirea în Holul de Onoare va fi rostită o rugăciune, în prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice.”

Familia Regală a prezentat și programul din zilele următoare.

De miercuri, 10 august 2016, programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 10-12: Pentru reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

– Ora 12-14: Pentru reprezentanții Instituțiilor Statului.

– Ora 14-16: Pentru Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

– Ora 16-18: Pentru reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Publicul nu va avea acces în Holul de Onoare al Castelului Peleș, pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Sicriul va ajunge miercuri seară în București.

”Corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). La sosire, va avea loc un scurt ceremonial militar și religios, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale. Vor lua parte ierarhi ai Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul va avea caracter privat. Publicul nu va avea acces în Sala Tronului. Presa va putea fi prezentă în fața intrării principale a Palatului Regal.”

Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS