Confidenţialitate

Măsuri radicale într-un sat din Dolj, după confirmarea pestei porcine

Autorităţile au luat decizia uciderii preventive a tuturor porcilor din satul Teasc, judeţul Dolj, unde, la sfârşitul lunii trecute a fost confirmată prezenţa peste porcine africane.

Decizia eutanasiere tuturor animalelor a fost luată pentru a preveni răspândirea virusului în satele vecine – transmite corespondenta Europa FM, Ana-Maria Constantinescu.

De la sfârşitul lunii trecute de când a fost confirmată pesta porcină într-o exploataţie din Teasc, aproape 100 de animale au fost găsite decedate, ori au fost ucise de medicii sanitar-veterinari.

S-a încercat evitarea eutanasierii tuturor suinelor din sat, însă oamenii nu au respectat măsurile de bio-securitate şi au dus virusul de la unii la alţii.

Autorităţile au decis să intre în forţă în sat şi să ucidă toate suinele, fiind vorba despre aproximativ 200 de animale, astfel încât să închidă focarul, iar virusul să nu ajungă şi în satele vecine.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că vinovaţi pentru apariţia pestei porcine în Teasc sunt samsarii de animale, care au cumpărat sau au vândut porci fără avize de la specialişti. Dacă vor fi identificaţi, responsabilii riscă amendă penală, sau chiar închisoarea.

În Dolj, mai sunt focare de pestă în câteva localităţi de la Dunăre, aici virusul fiind răspândit cel mai probabil de porcii mistreţi. Autorităţile ţin zona sub supraveghere.