Confidenţialitate

Noile măsuri fiscale și bugetul pentru 2024. Nicolae Ciucă: Pilonul II de pensii nu va fi modificat | AUDIO

Vor fi majorate sau nu salariile bugetarilor de la 1 ianuarie? Guvernanții dau din colț în colț când sunt întrebați despre noile măsuri pregătite de Executiv. În timp ce Ministrul Economiei – Ștefan Radu Oprea – nu a știut să spună cu cât ar putea crește accizele la carburanți în 2024, liderul PNL Nicolae Ciucă dă asigurări că majorarea contribuțiilor la Pilonul II nu va fi amânată – așa cum prevedea un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului de Finanțe, nepus în dezbatere publică dar prezentat, joi – 7 decembrie 2023, pe surse .

Revenit în țară după vizita în Statele Unite, premierul Marcel Ciolacu a negat discuțiile din spațiul public, a anunțat că Executivul pregătește bugetul pentru 2024 și a dat asigurări că prioritate anul viitor vor avea investițiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Creșterea salariilor pentru demnitari cu 5% de la 1 ianuarie nu ar fi oportună în acest moment, spune ministrul Economiei

Radu Oprea precizează că nu a văzut proiectul de ordonanţă de urgenţă care a ajuns în presă pe surse și care prevede o astfel de creștere: „Într-un efort de reducere a cheltuielilor statul trebuie să fie solidar cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri a spus că înțelege constrângerile în care suntem azi”.

Același proiect mai prevede și creșteri de accize. Chestionat de jurnaliști pe acest subiect, același Radu Oprea nu a știut să spună cu cât ar putea crește accizele la carburanți din 2024.

Nicolae Ciucă, despre Pilonul II de pensii

Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că nu va fi amânată nici majorarea contribuției la Pilonul II: „Vă spun foarte clar și fără echivoc, în momentul de față și pentru tot ceea ce înseamnă construcția bugetului, Pilonul II de pensii nu va fi modificat”.

Revenit din Statele Unite, premierul Ciolacu a negat discuții din spațiul public

„Am observat că în absența mea, domnul ministru al Finanțelor iar nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există, însă, în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele nouă luni din acest an. Avem un avans de 2,2%”, a spus Marcel Ciolacu.

Recomandările FMI pentru România

În ce priveşte raportul Fondului Monetar Internaţional, care recomandă României reforme fiscale suplimentare pentru a strânge încă 2% din PIB, ministrul Radu Oprea s-a declarat convins că deficitul bugetar se va diminua, în baza măsurilor adoptate deja.

Amintim, FMI recomandă României simplificarea TVA, eliminarea privilegiilor fiscale, reintroducerea impozitării progresive si reconsiderarea impozitului pe cifra de afaceri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, ironic la adresa ministrului de Finanțe: Observ că, în lipsa mea, domnul ministru iar nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă presupuse măsuri fiscale | AUDIO