Confidenţialitate

Măsura șomajului tehnic, prelungită pentru angajaţii și angajatorii care pot avea activitățile suspendate | AUDIO

Guvernul a prelungit prin ordonanță de urgență măsura şomajului tehnic pentru angajaţii și angajatorii care pot avea activitățile suspendate, dacă situația pandemică se înrăutăţeşte.

Este vorba de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial brut. Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat cine poate beneficia de șomajul tehnic:

Angajatorilor care își întrerup activitatea pe o perioadă determinată total sau parțial, de asemenea, angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar se acordă și profesioniștilor precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfășoare activități economice sau profesionale, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului Muncii, aproximativ 50.000 de persoane vor beneficia de prelungirea șomajului tehnic.
Totodată, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se oferă sprijin părinţilor care vor trebui să stea acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online.

Acest sprijin se acordă părinților copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară, reprzintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată, zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți și în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă“, a precizat Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru anumite sectoare, acest sprijin se acordă doar cu acordul angajatorilor. Unele categorii de angajați fac, însă, excepție de la acordarea de zile libere.

Fac excepție de la acordarea de zile libere angajați din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, angajații din penitenciare și personalul din unități sanitare publice.

Pentru familiile monoparentale există opțiunea majorării salariului cu același procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă ambii părinți în sisteme esențiale, atunci sprijinul poate fi obținut doar de unul dintre părinți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.