Confidenţialitate

Mașinile noi, înmatriculate în UE, vor avea obligatoriu montată o „cutie neagră”. Când intră în vigoare măsura și care este scopul ei | AUDIO

Din 6 iulie 2024, mașinile noi înmatriculate în Uniunea Europeană vor avea obligatoriu montată o „cutie neagră”, la fel ca în cazul avioanelor. Măsura este impusă de Comisia Europeană, cu scopul de a crește siguranța în trafic. Dispozitivul va înregistra date tehnice legate de funcționarea mașinii. În cazul unui accident, anchetatorii pot analiza informațiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dispozitivul EDR (Event Data Recorder) va înregistra, în mers, date precum viteza de deplasare, frâna, turația motorului, unghiul de virare și sistemele de siguranță, printre care și purtarea centurilor.

În cazul unui accident, anchetatorii pot folosi datele la stabilirea cauzei accidentului.

Sistemul nu va putea înregistra decât date despre mașină, nu și despre șofer

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Nu vor înregistra decât parametri de funcționare ai autovehiculului. Nimic din factorii externi, deci nici conversații, nici video, șoferul, pasagerii. Aceste date vor putea fi descărcate numai în cazul unui accident. Dacă vor fi stocate undeva vor fi stocate anonim, doar ca niște date pentru statistică. Deci nu va putea vreodată cineva să știe de unde vin datele respective în afară de cazul în care este vorba despre o expertiză judiciară punctuală”.

Pe baza regulamentului GDPR, Parlamentul European va defini clar durata păstrării datelor, precum și persoanele și instituțiile care pot analiza datele.

Decizia se aplică doar mașinilor noi care se vor înmatricula începând cu 6 iulie 2024, nu și celor aflate deja în circulație.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Producția auto din România a crescut în primele 3 luni ale anului 2024 | AUDIO