Maşini de poliţie incendiate la Hamburg în noi ciocniri la G20

Noi confruntări au izbucnit vineri dimineaţa în marja summitului G20 de la Hamburg, unde manifestanţi au incendiat maşini aparţinând poliţiei germane, au anunţat forţele de ordine pe Twitter, relatează AFP.

Poliţia federală a semnalat cu puţin înainte de ora 7.00 GMT o ”operaţiune în curs împotriva unor persoane violente”, lansând cocteiluri Molotov şi incendiind ”maşini de patrulare” în cartierul Altona, în apropierea unui comisariat.

Potrivit autorităţilor, până la 100.000 de manifestanţi urmează să defileze timp de mai multe zile, în marja summitului G20, marcat vineri de prima întâlnire între preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin.

Manifestanţi intenţionează să blocheze accesul şefilor de stat şi de guverne la centrul de conferinţe.

Patru elicoptere de poliţie survolau oraşul vineri dimineaţa, a constatat un jurnalist AFP, după o noapte marcată deja de înfruntări între câteva mii de manifestanţi anti-G20 şi forţe de ordine, soldate cu 17 răniţi uşor, inclusiv 15 poliţişti.

Poliţia din Hamburg a anunţat că ”o coloană de fum negru” se ridica în vestul oraşului, iar maşini ”au fost incendiate” în mai multe cartiere.

Manifestanţi au blocat mai multe intersecţii şi ”coridoare de transfer”, potrivit aceleiaşi surse, perturbând deplasările delegaţiilor celor mai importante ţări industrializate şi emergente.

Sindicatul poliţiei GdP a condamnat vineri dimineaţa ”atacurile masive ale grupurilor de extremişti violenţi”, apreciind că ”autoproclamţii «Black Blocks» au deturnat manifestaţiile paşnice a zeci de mii de persoane şi au atacat în mod deliberat” poliţişti.

Aproximativ 20.000 de poliţişti veniţi din întreaga Germanie au fost mobilizaţi în acest mare oraş portuar cu ocazia summitului, în contextul riscurilor unor atentate şi violenţe.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS