Confidenţialitate

Mărturii din Republica Moldova la 2 ani de război în Ucraina. „Și acum îmi este teamă” / „Mulți oameni au încredere în Ucraina și în Uniunea Europeană că vor câștiga acest război” | AUDIO

Republica Moldova a fost, de-a lungul celor doi ani de război al Rusiei în Ucraina, o țintă a Federației care a căutat destabilizarea Guvernului de la Chișinău. Moldova a fost printre țările care au preluat un aflux uriaș de refugiați ucraineni imediat după invazie. La doi ani distanță de acel moment, oamenii văd cum viețile lor s-au schimbat. Alimentele sunt mai scumpe acum, iar unii simt teamă din cauza conflictului care se desfășoară foarte aproape.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și acum îmi este teamă. Simțim scumpiri, simțim frica”

Femeie din Republica Moldova: „În primele luni a fost absolut altfel. Veneau oamenii care erau nevoiași, care aveau nevoie de suport, care aveau nevoie de o cazare”.

Liliana Nicolae: V-a fost teamă în tot acest timp?

Femeie din Republica Moldova: „Da. Și acum îmi este teamă. Chiar într-un moment oarecare ne gândeam să venim și noi în România. Simțim scumpiri, simțim frică, simțim modificări la nivel de aeroport. Nu mai putem zbura așa cum zburam înainte, zburăm acum prin Iași, pentru că foarte multe companii aeriene și-au stopat zborurile din țara noastră pentru că suntem foarte aprope de regiunea războiului”.

„Și eu nu pot să vă spun eu sunt moldoveancă, eu sunt rusoaică, eu sunt ucraineancă. Eu nu fac diferența. Omul rămâne omul”

O altă femeie din Republica Moldova i-a mărturisit Lilianei Nicolae că: „Cu două săptămâni în urmă m-am întors din Germania. Am stat acolo. Rudele mele, prietenele mele, vă spun sincer, susțin Rusia. Mama e născută în Moldova, tata e născut în Ucraina, la noi în familie permanent se vorbea trei limbi. Și eu nu pot să vă spun eu sunt moldoveancă, eu sunt rusoaică, eu sunt ucraineancă. Pentru mine este unul și același. Eu nu fac diferența. Omul rămâne omul”.

„Mulți oameni s-au deprins cu războiul și au încredere în Ucraina și în Uniunea Europeană că vor câștiga acest război”

Un bărbat i-a spus Lilianei Nicolae că: „Chișinăul nu cred că afectează, dar mai mult în Transnistria, pentru că acolo este la graniță și am auzit că din când în când se mai aud bombe… Dar în general aș spune că afectează Ucraina ți afectează relația noastră cu Ucraina. Noi plecam acolo mai des în vacanță, plecam la tratamente, dar acum este mai greu. Mulți oameni s-au deprins cu războiul și au încredere în Ucraina și în Uniunea Europeană că vor câștiga acest război”.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin, Shutterstock

Citește și: Ucraina neagă că Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. Istoricul Armand Goșu: Nu spun că Rusia nu e interesată de Transnistria. Spun că nu în felul ăsta, și nu acum” | AUDIO