Confidenţialitate

Marșuri pentru aer curat în București, Iași, Brașov și Timișoara

Organizat de cinci ONG-uri, marșul ”Aerul poluat ucide” își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din România, unde sunt înregistrate, anual, 25.000 de decese din cauza poluării, spun organizatorii. Marșul va avea loc în București, Iași, Brașov și Timișoara.

Sâmbătă, începând cu ora 11.00, în patru mare orașe din țară – Iași, București, Brașov și Timișoara – vor fi organizate, simultan, ”marșuri pentru aer curat”, sub sloganul ”Aerul poluat ucide”.

Evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru măsurarea și păstrarea calității aerului din România, anunță organizatorii, citați de agenția de știri Mediafax.

Potrivit statisticilor, anual mor în România, în medie, 25.000 de persoane din cauza poluării iar aerul poluat, care afectează în special copiii și persoanele vârstnice, reprezintă cauza principală a mii de decese premature, potrivit sursei citate.

Traseele pe care va fi organizat marșul:

București: Biblioteca Națională – Piața Unirii – Bulveardul Unirii – Palatul Parlamentului – Ministerul Mediului.

Iași: Parcul Copou – Bulevardul Carol I – Strada Gavriil Musicescu – strada Arcu – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Prefectura Iași.

Timișoara: Piața Sf. Gheorghe – Bulevardul Revoluției 1989 – Prefectură.

Brașov: Piața Sfatului – strada Republicii – Prefectură.

Marșul este organizat de cinci ONG-uri partenere în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”: Breasla Constructorilor Ieșeni, Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi, Asociația Creștem România Împreună, Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice – GIPRO și Organizația Huțul-Eko Brodina.

Cele cinci organizații spun că și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.