Marinarii români blocați în Turcia de mai bine de trei luni revin acasă

Doi navigatori români sunt blocați, alături de colegii săi de alte naționalități, în portul Gulluk din Turcia. Nava pe care se află a fost reținută în februarie la mal din cauza unor probleme pe care le are armatorul. Vineri, se întoarce în țară – la Năvodari – unul dintre marinari, mai exact bucătarul navei. Rămâne pe vas căpitanul, românul Viorel Moga. Acesta speră să revină în țară săptămâna viitoare.

Vasul este sub pavilion Republica Moldova și este blocat în port din cauza unor neînțelegeri dintre armator și autoritătile turce. Între timp, marinarii au aflat că pot pleca acasă, după ce compania de asigurări cu care armatorul are încheiat un contract a stabilit sumele pe care le vor primi marinarii, în contul salariilor restante.

Viorel Moga spune că printre primii care vor părăsi nava se află și un român, bucătarul navei. Oameni sunt însă nemulțumiți că nu-și vor primi salariile în întregime.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Viorel Moga speră să părăsească nava săptămâna viitoare, după ce va primi un document din care să reiasă că vasul este arestat și marinarii nu mai au obligații față de proprietar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la inceputul lunii mai, marinarii au rămas fără mâncare, însă le-a sărit în ajutor căpitănia portului Gulluk, care le aduce zilnic provizii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipajul navei Sotra e format din 10 persoane: doi români, printre care și căpitanul Viorel Moga, șase marinari din India, unul din Pakistan și unul din Tanzania.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS