Confidenţialitate

Marile lacuri ale lumii, într-un proces continuu de secare. Cercetătorii se gândesc cu teamă la resursele de apă din viitor | AUDIO

Marile lacuri ale lumii sunt într-un continuu proces de secare – în mare parte din cauza schimbărilor climatice. O arată un studiu publicat recent. În rândul oamenilor de știință cresc temerile privind resursele de apă din viitor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O parte dintre cele mai semnificative surse de apă dulce ale omenirii – de la Marea Caspică între Europa şi Asia la lacuri din America de Sud – au pierdut din volumul de apă la aproape 22 de gigatone anual timp de aproape trei decenii.

Asta înseamnă un volum de 17 ori mai mare decât cel al Lacului Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite, notează Reuters.

Cercetătorii au monitorizat aproape 2.000 de mari lacuri pe baza unor măsurători din satelit. 53% dintre lacuri au înregistrat un declin în perioada 1992-2020.

Oamenii de știință mai spun că regiunile aride ale lumii vor deveni și mai uscate sub efectul schimbărilor climatice, care au adus în ultimii ani valuri de căldură și temperaturi record în mai multe zone de pe glob.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: NASA: Noile imagini obținute de Roverul Perseverance ar putea indica urme ale unui fost râu virgin pe Marte | FOTO