Confidenţialitate

Marii producători de medicamente din Europa spun că și-ar putea reduce activitatea din cauza costurilor. Unii ar putea renunța la unele remedii ieftine

Producătorii europeni de medicamente generice spun că și-ar putea reduce activitatea din cauza costurilor mari cu energia. Ei avertizează că ar putea renunța să mai fabrice anumite tratamente ieftine și cer revizuirea modului în care sunt stabilite prețurile acestora. 

Organizaţia de lobby a industriei medicamentelor, Medicines for Europe, a trimis o scrisoare deschisă miniştrilor Energiei şi Sănătăţii din statele UE, înaintea reuniunii extraordinare de vineri, în care cere măsuri pentru reducerea poverii reprezentate de costurile cu electricitatea.

Acestea au crescut de zece ori pentru anumite fabrici de medicamente din Europa, iar prețurile materiilor prime au înregistrat o creştere cuprinsă între 50% şi 160%, susțin reprezentanții Medicines for Europe citați de Reuters.

În aceste condiții, producătorii avertizează că ar putea sista fabricarea anumitor medicamente generice ieftine.

Acestea nu sunt condiționate de un brevet și sunt vândute de companiile producătoare la un preț stabilit de agențiile naționale de sănătate.

În România, producătorii de medicamente vor beneficia de compensarea prețului la energie, dacă modificările ordonanței pe energie vor fi adoptate de Parlament.

În țara noastră însă industria farma este dominată de importatori.

Citește și: Rabla pentru becuri: Aduci un bec vechi și primești un voucher de 200 de lei pentru a cumpăra un altul de tip LED, explică ministrul Mediului | AUDIO

Foto: Shutterstock