Confidenţialitate

Mariana Mihăilescu, o româncă stabilită în Franța, despre protestele fermierilor francezi: Toată țara este alături de protestatari | AUDIO

Sute de utilaje s-au adunat în jurul Parisului, iar 15 mii de jandarmi sunt în stradă pentru a ține situația sub control. Mariana Mihăilescu este o româncă stabilită în Franța de peste 30 de ani. Colega noastră Ana Stanciu a stat de vorbă cu ea pentru a afla cum văd parizienii ce se întâmplă acum acolo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt zile întregi de când fermierii francezi au început să meargă spre Paris. Sutele de tractoare și utilaje agricole au ajuns astăzi aproape de capitală, fără să fie opriți de forțele de ordine impresionante trimise în stradă de autorități.

Mariana Mihăilescu, o româncă stabilită în Franța, ne povestește că toată Franța este alături de protestatari

„Măcelarii le dau carne, alți agricultori le dau salatale și toate legumele. Patiseriile le dau patiserii. Franța este o țară extraordinar de solidară”, a spus Mariana Mihăilescu.

Una dintre nemulțumirile fermierilor este legată de produsele din Ucraina care au ajuns pe piața internă la prețuri mult mai mici comparativ cu cele franțuzești.

„Bruxelles-ul lasă de doi ani de zile toate produsele alimentare ucrainene să intre în Franța fără taxare. Pe când francezii sunt taxați maximum. A explodat toată lumea. Noi am văzut că puiul franțuzesc este 11 euro”, a mai spus Mariana Mihăilescu.

Forțele de ordin nu intervin în traseul protestatarilor, cu o singură excepție

Franța este o națiune unită, iar dreptul la proteste este protejat, ne povestește Mariana Mihăilescu. Pe lângă faptul că protestatarii sunt hrăniți de patronii micilor afaceri, forțele de ordine au primit ordin să nu intervină în traseul lor.

De aceea nici nu au izbucnit violențe între jandarmi și fermieri. Există însă un punct sensibil, cea mai mare piață de gros din Europa, Rungis, unde protestatarii nu trebuie să ajungă, ne povesteșe Mariana Mihăilescu.

„Este singurul punct unde poliția va interveni. Au ordin să-i lase să facă ce grevă vor ei, dar să nu se atingă de Rungis. Aici este buba. Toată treaba se va întâmpla azi că ei s-au apropiat”, a mai spus Mariana Mihăilescu.

Premierul Gabriel Attal: „Unul din obiectivele mele este să reduc birocrația și să-i incurajez pe francezi să ia inițiativa”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce fermierii francezi își continuă „asediul” la Paris, în așteptarea unor anunțuri din partea autorităților, premierul Gabriel Attal și-a ținut discursul de politică generală în fața deputaților.
Premierul a vorbit și despre agricultură, spunând că s-au făcut progrese în ultimele zile pe o serie de revendicari ale fermierilor și că aceștia ar trebui să facă obiectul unor excepții.

„Suntem angajați în acțiuni ferme pentru siguranța agricolă a țării noastre. Agricultura noastră e o forță, produsele noastre ne definesc, fac parte din identitatea și tradițiile noastre. Agricultorii întrupează valorile noastre fundamentale: munca, efortul și libertatea de inițiativă. Unul din obiectivele mele este să reduc birocrația și să-i incurajez pe francezi să ia inițiativa”, a spus premierul Gabriel Attal.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Posibile blocaje ale accesului în Paris și în alte zone din Franța după ce fermierii au anunțat ocuparea axelor principale spre Capitală