Confidenţialitate

Marian Vanghelie la Tribunalul Bucureşti

Marian Vanghelie s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, după ce instanţa a fost sesizată că acesta ar fi încălcat termenii controlului judiciar în dosarul în care este judecat pentru luare de mită, neprezentându-se la Poliţie atunci când a fost citat.

Întrebat de jurnalişti dacă DNA a cerut arestarea sa pe motiv că a încălcat termenii controlului judiciar, fostul primar al sectorului 5 a susţinut că procurorii vor să îl scoată din politică.

„Aţi văzut ca DNA să nu ceară puşcărie? (…) Eu nu am avut voie să mă duc nici la Constanţa pentru studii. (…) Eu nu am nicio problemă, unde să plec? Vreau să fac politică, nu mă scoate DNA din politică”, a spus Vanghelie.

De asemenea, întrebat cu ce se ocupă, el a spus că face politică şi că merge prin ţară pentru proiectele pe care le are.

Tribunalul Bucureşti, care va trebui să stabilească dacă Marian Vanghelie a încălcat termenii controlului judiciar, a rămas în pronunţare.

Poliţia a sesizat instanţa în luna septembrie cu privire la faptul că fostul edil ar fi încălcat termenii controlului judiciar, după ce acesta nu s-a prezentat la Poliţie.

„Mi-a fost rău. Trei zile nu m-am ridicat din pat. După aceea, m-am dus, am dat o declaraţie. Se poate întâmpla oricui. Nu este o problemă”, a spus Vanghelie.

Fostul primar al sectorului 5 a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise în timpul mandatului.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro.

Suma reprezenta un „comision” de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

Costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost în realitate de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Prejudiciul total cauzat bugetului sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la aproximativ 300 de milioane de lei.