Marian Vanghelie a fost arestat preventiv

Primarul sectorului 5 din București este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Sâmbătă, în jurul orei 8.30, primarul sectorului 5 din București a fost dus la Arestul central al Poliţiei.

Decizia de arestare luată în cazul său nu este definitivă, dar este executorie.

Marian Vanghelie poate contesta măsura: un alt complet al instanței supreme va stabili dacă el rămîne în închisoare sau nu.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Când a fost adus la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventivă, Marian Vanghelie spunea că are ‘un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea’.

Acuzațiile

Potrivit procurorilor, din 2007 încoace Marian Vanghelie l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor Marian Vanghelie ar fi perceput un ‘comision’ de aproximativ 20%.

‘Comisionul’ respectiv a fost plătit de către omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial încheiate de către SC Premier Palace SRL (controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi frime controlate, prin interpuşi, de Marian Vanghelie.

O parte a ‘comisionului’ a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea plăţii ‘comisionului’ de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie, susţin procurorii DNA.