Confidenţialitate

Maria și Sebastian, doi frați crescuți de bunici, își doresc să devină pianiști

Sebastian și Maria sunt doi frați de zece, respectiv nouă ani, crescuți de bunici. Își doresc să devină pianiști, dar în paralel, mai fac și cursuri de informatică, dansuri populare și engleză.

Nu și-au mai văzut părinții de șase ani și bunicii fac eforturi deosebite pentru a le oferi o educație cât mai bună.

Bunicii i-au crescut cum au putut și toți patru trăiesc din 2000 de lei pe lună, cu tot cu alocații și pensiile alimentare. I-au învățat că fiecare leu contează și cu eforturi deosebite, Maria și Sebastian fac cursuri de pian, informatică, dansuri populare și engleză. Și desigur, citesc foarte mult.

“Iubesc cititul. Și proza, și fabule, și poezie și povești și toate. Parcă te poartă în altă lume, în mintea ta. Care, deseori e foarte frumoasă. E și palpitantă, și înfricoșătoare, mai veselă. Dar mie mi se par toate poveștile unice, speciale”, spune Sebastian.

“Când povestește despre un personaj, simt eu că sunt acest personaj și că toate aventurile lui, eu le petrec”, mărturisește Maria.

“Îți mai aduci aminte cine ți-a pus prima carte în mână? – Bunica mea. Când aveam vârsta de 4, 5 ani, cam așa. – Știai să citești la 5 ani? – Mai descifram cuvinte, ziceam pe litere, pe silabe, până am învățat să citesc”, spune Sebastian.

Cum ar trebui să fie oamenii în ziua de azi? – Să mai lase telefonul și să se apuce de citit”, recomandă Maria.

Sebastian și Maria sunt mai maturi decât mulți decât oameni în toată firea și vor să devină pianiști.

Dacă ar fi să îți pui acum trei dorințe, care ar fi? – Ca bunicii mei și familia mea să trăiască cât mai mult, ca să ne bucurăm unii de ceilalți. Să avem eu și surioara mea sănătate, că e mai bună decât toate. Nu mai îmi trebuie altceva. Sănătatea e mai bună decât toate. – De unde știi tu lucrurile astea? – Le-am învățat! Nevoia m-a învațăt și toată lumea”, spune Sebastian, în vârstă de 10 ani.

Vor să devină pianiști și fac cursuri gratuite cu alți copii la Palatul Copiilor din Brașov. Profesorii spun că sunt foarte talentați și că dacă vor o carieră în muzică, trebuie să facă lecții individuale.

Din păcate, acestea, nu mai sunt gratuite și doar Sebastian primește, timp de șase luni, lecții particulare de pian, mulțumită unui sponsor.

Când se întoarce acasă, Sebastian se așează la orga veche, de care bunicii au făcut rost cu greu, și îi predă surorii lui ce a învățat la meditații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.