Confidenţialitate

Marea Britanie vrea să scape de anumite părți din acordul Brexit convenit cu UE | AUDIO

Guvernul britanic a publicat proiectul prin care vrea să scape de anumite părți ale acordului post-Brexit pe care l-a convenit cu Uniunea Europeană în 2019.

Executivul condus de Boris Johnson vrea să modifice Protocolul privind Irlanda de Nord pentru a facilita circulația unor bunuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar Uniunea Europeană spune că măsura ar încălca dreptul internațional.

Acțiunea Londrei de a denunța unilateral statutul vamal al Irlandei de Nord post Brexit ar putea dura săptămâni sau chiar luni.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat de Parlament.

Protocolul Irlandei de Nord a fost negociat de Londra și Bruxelles pentru a proteja integritatea pieței unice europene fără a recrea o frontieră terestră între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, și Irlanda de Nord.

Provincia a fost marcată de trei decenii de conflict între unioniștii care doresc să o păstreze în cadrul Regatului Unit, și republicanii care doresc reunificarea cu Republica Irlanda.

Violențelor li s-a pus capăt în 1998, prin acordul din Vinerea Mare de la Belfast.

Guvernul condus de Boris Johnson susține că modificarea protocolului Nord Irlandez ar însemna că Regatul Unit va rămâne unit, scrie BBC.

Comisia Europeană a denunțat acțiunea unilaterală a Londrei și a amenințat cu acțiuni în justiție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.