Confidenţialitate

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua negocierile post-Brexit | AUDIO

Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut de acord să continue negocierile comerciale post-Brexit.  Cât de aproape ar rămâne britanicii de normele europene  şi drepturile pentru pescuit sunt, în continuare,  aspecte nerezolvate.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut un apel video duminică  şi au ajuns la concluzia că este responsabil în acest moment ca ambele părţi să facă un efort suplimentar pentru continuarea negocierilor comerciale.

Cei doi sunt de acord că lipsa unui acord post Brexit ar putea avea consecinţe economice grave.

Principalul punct care a dus la blocarea discuţiilor se referă la cât de aproape ar trebui să rămână Marea Britanie de normele economice ale UE în viitor.

Drepturile pentru pescuit sunt un alt domeniu major care împiedică acordul. Uniunea a avertizat că, dacă flotele europene nu vor avea acces la apele Regatului Unit, nici pescarii britanici nu vor mai avea acces special la pieţele UE pentru a-şi vinde marfa.

Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene.

În lipsa unui asemenea acord consecinţele negative s-ar resimţi şi asupra pieţelor financiare şi ar provoca haos în lanţurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de COVID-19.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae