Marea Britanie: Se preconizează o victorie a susținătorilor Brexit

Estimări ale presei de la Londra arată că britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană.

Tabăra pro-Brexit își va adjudeca 52% din sufragiile exprimate la referendumul organizat ieri.

Susţinătorii rămânerii Regatului în spaţiul comunitar au convins majoritatea alegătorilor din Londra, Scoţia şi Irlanda de Nord. În schimb, comitatele engleze şi galezii au votat masiv pentru părăsirea UE.

Naționaliștii UKIP și-au proclamat victoria. Cerându-i demisia premierului David Cameron, liderul Nigel Farage a declarat că “23 iunie este ziua independenței noastre”.

Aseară târziu, liderul guvernului de la Londra le-a mulţumit concetăţenilor care au votat, la referendumul organizat ieri, în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.

”Mulţumesc celor care au votat pentru a păstra Marea Britanie mai puternică, mai sigură şi mai bună în Europa – aşa cum o fac şi miile de oameni care au participat la campania pro-UE pe întreg teritoriul ţării”, a scris liderul de la Londra pe contul său de Twitter.  Reacţia lui David Cameron apăruse după un sondaj online care indica un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra proeuropeană.

Imediat după închiderea urnelor, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, au publicat o scrisoare prin care îi cer premierului David Cameron să rămână în fruntea executivului indiferent de rezultatele finale ale consultării populare.

Suspansul se va preluni până la centralizarea tuturor sufragiilor.

Lira sterlină s-a depreciat masiv pe piețele financiare, în ultimele ore, de teamă că rezultatul referendumului organizat în Marea Britanie va fi unul pro-Brexit.

Pentru prima dată după 1985, paritatea față de dolarul american a ajuns la 1,35.

Implicațiile unui Brexit sunt necunoscute, potrivit analiștilor.

BBC aminteşte că acesta a fost al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii.

Campania electorală a celor două tabere a fost una dură, cu atacuri personale, şi îndoliată de asasinarea deputatei laburiste proeuropene Jo Cox, punctează The Telegraph.

Știrea se actualizează

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS