Suspans prelungit după referendumul britanic

În Marea Britanie, peste noapte, au fost numărate voturile exprimate la referendumul organizat ieri pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

Ultimele date indică faptul că tabăra pro-Brexit are un mic avans, cu un scor estimat la 52%.

Susţinătorii rămânerii Regatului în spaţiul comunitar au convins majoritatea alegătorilor din Londra, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Comitatele engleze şi galezii au votat masiv pentru părăsirea UE.

Suspansul se va preluni până la centralizarea tuturor sufragiilor.

Naționaliștii UKIP și-au proclamat victoria. Cerându-i demisia premierului David Cameron, liderul Nigel Farage a declarat că “23 iunie este ziua independenței noastre”.

Aseară târziu, premierul Marii Britanii, David Cameron, le-a mulţumit concetăţenilor care au votat, la referendumul organizat ieri, în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.

”Mulţumesc celor care au votat pentru a păstra Marea Britanie mai puternică, mai sigură şi mai bună în Europa – aşa cum o fac şi miile de oameni care au participat la campania pro-UE pe întreg teritoriul ţării”, a scris liderul de la Londra pe contul său de Twitter.

Reacţia lui David Cameron apăruse după un sondaj online care indica un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra proeuropeană.

Imediat după închiderea urnelor, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, au publicat o scrisoare prin care îi cer premierului David Cameron să rămână în fruntea executivului indiferent de rezultatele finale ale consultării populare.

BBC aminteşte că acesta a fost al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii.

Campania electorală a celor două tabere a fost una dură, cu atacuri personale, şi îndoliată de asasinarea deputatei laburiste proeuropene Jo Cox, punctează The Telegraph.