Marea Britanie: Parlamentul începe dezbaterile pe tema BREXIT

În Parlamentul britanic încep de marti dezbaterile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discuțiile au loc după ce Curtea Supremă a stabilit definitiv că Guvernul de la Londra este obligat să obțină avizul Legislativului pentru a declanșa BREXIT-ul.

Documentul supus dezbaterii e intitulat „Proiect de lege al Uniunii Europene (notificarea retragerii)” și, chiar dacă este unul foarte scurt, s-au depus amendamente care ar putea da peste cap planul Guvernului de a accelerea ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Discuțiile vor dura cel puțin o săptămână

Discuțiile din Parlamentul Marii Britanii pe tema BREXIT-ului încep marți, 31 ianurie,  și continuă până pe 8 februarie – când e așteptat și un vot final.

Chiar dacă proiectul este unul scurt și ar putea — teoretic — să fie aprobat rapid, așa cum dorește Guvernul – s-au depus nu mai puțin de 5 amendamente motivate care ar putea împiedica adoptarea acestuia.

Deputații care le-au depus solicită ca proiectul de lege să nu fie studiat întrucât el „eșuează în garantarea apartenenței viitoare a Regatului Unit la piața unică” europeană.

Un alt amendament refuză studierea textului pentru că parlamentele regionale nu vor fi consultate asupra activării articolului 50 – cel care permite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Chiar și așa, Partidul Conservator are majoritate în camera inferioară a Parlamentului, iar Partidul Laburist — principala formațiune politică de opoziție — a promis că nu va bloca proiectul.

Premierul Theresa May și-a propus să declanșeze ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii martie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS