Confidenţialitate

MAREA BRITANIE: Noua tulpină de coronavirus are “mutaţii majore”

Cercetătorii britanici anunță că noua tulpină de SARS-CoV-2 detectată în Regat are mutaţii majore, relatează Reuters.

Experții încearcă să stabilească dacă acestea sunt legate de rapiditatea răspândirii coronavirusului.

Se verifică dacă oricare dintre aceste mutaţii “contribuie la transmiterea mai mare”, a transmis într-un comunicat Genomics UK Consortium (COG-UK) .

Noua variantă de SARS-CoV-2, boteazată VUI – 202012/01, include o mutaţie în regiunea genomului viral, care codifică proteina “cu ţepi” a coronavirusului.

Guvernul britanic a raportat, luni, o înmulțire rapidă a noilor infecţii, mai ales în sudul şi estul Angliei.

La momentul actual, nu există dovezi că această nouă tulpină ar provoaca forme severe de boală sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente.

”Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au transmis experții COG-UK.

Mutaţiile sau modificările genetice apar, în mod natural, la toate virusurile pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane.

Într-un editorial comun,  revistele British Medical Journal (BMF) şi Heath Service Journal (HSJ) au solicitat Guvernului de la Londra, marţi, să revină asupra relaxării restricţiilor anti-Covid în perioada Crăciunului, avertizând că ar putea costa “numeroase” vieți.

Autorităţile Regatului au decis să autorizeze întâlnirile dintre membri a 3 familii timp de cinci zile, din 23 până la 27 decembrie.

“Credeam că Guvernul este pe punctul de a comite o altă eroare majoră care va costa vieţile a numeroase persoane”, au atras atenția publicațiile.

“Numărul de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19 continuă să crească şi un al treilea val este aproape inevitabil, spitalele riscă să se confrunte cu o alegere dificilă: să fie copleşite sau să oprească intervenţiile facultative sau neurgente”, se mai precizează în editorialul comun.

Revistele fac apel ca Marea Britanie să urmeze “exemplele mai prudente” ale ţărilor vecine precum Germania, Italia şi Olanda.

Capitala Londra şi unele regiuni din sud-est, unde epidemia câştigă teren, vor trece începând de miercuri la cel mai înalt nivel al restricţiilor.

Autorităţile au indicat că au depistat o nouă variantă de coronavirus, parţial implicată în transmiterea galopantă observată în aceste regiuni.

Fiind una dintre cele mai îndoliate țări europene din cauza COVID, cu peste 64.000 de decese, Marea Britanie a cunoscut două perioade de carantină de la începutul pandemiei.

Executivul conservator condus de Boris Johnson, el însuși spitalizat cu COVID în aprilie, a fost aspru criticat pentru gestionarea crizei sanitare.