Confidenţialitate

Marea Britanie: Magazinele, chemate la raport. O comisie parlamentară va analiza costul cumpărăturilor săptămânale pentru britanici | AUDIO

Magazinele, chemate la raport și în Marea Britanie: Parlamentarii vor să știe de ce prețurile la unele alimente au rămas ridicate, chiar dacă materiile prime s-au ieftinit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei mai importanți comercianți de alimente din Marea Britanie – Tesco, Sainsbury’s, Asda și Morrisons – se vor confrunta cu o comisie parlamentară. Acesta ar urma să analizeze costul cumpărăturilor săptămânale pentru britanici, notează BBC.

Mai mulți politicieni, sindicaliști dar și guvernatorul Băncii Angliei s-au întrebat de ce prețurile de la raft nu au scăzut la fel de rapid – cum s-a întâmplat cu materiile prime, de exemplu – grâul. Și autoritatea pentru Concurență examinează în prezent această problemă.

De cealaltă parte, magazinele neagă faptul că profită de pe urma prețurilor ridicate și susțin că profiturile lor sunt reduse. Comercianții spun că reduc prețurile acolo unde pot.

Susțin că o ieftinire la produsele de bază are nevoie de timp pentru a ajunge la consumator. Marile lanțuri de magazine din Regat subliniază că sunt disponibile reduceri de preț la mai multe alimente.

Însă – prețurile pentru lapte sau ouă rămân în continuare peste nivelul celor înregistrate înainte de pandemia de COVID.

În topul scumpirilor din ultimele 12 luni în Marea Britanie se află zahărul cu aproape 50 de procente și cașcavalul – 38 la sută. Inflația pe sectorul de alimente a ajuns la 14,6% în iunie.

Sursa foto: Unsplash / Mehrad Vosoughi

Citește și: Marcel Ciolacu: Taxa pe valoare adăugată nu va scădea pentru alimentele de bază | AUDIO