Confidenţialitate

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoare adăugată nu va scădea pentru alimentele de bază | AUDIO

Taxa pe valoare adăugată nu va scădea pentru alimentele de bază, anunță premierul Marcel Ciolacu. Declarația vine în contextul în care ieri, ministrul Finanțelor – Marcel Boloș – anunțase, într-un interviu pentru Digi24, o posibilă scădere a TVA la alimentele de bază. Vă anunț că nu este posibil, spune azi premierul.

Marcel Ciolacu: „Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am văzut foarte des în spațiul public discutându-se despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs, ca să închidem această propunere de a fi TVA 0. Cum nici o propunere să nu mai plătim curentul sau telefonul nu funcționează. Trebuie să ne uităm întotdeauna în trecut să vedem ce a funcționat și ce nu a funcționat. Orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foate limitată de timp, normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni prețurile au fost la fel, deci nu a funcționat”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Eu vorbesc despre un întreg ansamblu și o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României”

Schema prin care vor fi plafonate prețurile la produsele de bază va fi discutată în această după amiază cu miniștri Agriculturii și de Finanțe, declară premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu nu vorbesc despre prețuri plafonate. Eu vorbesc despre un întreg ansamblu și o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României. Indiferent dacă vorbim de acord, acordul nu poți să-l faci numai cu retaileri. Aici vorbim și de producători, distribuitori și de importatori. Mi-aș dori ca toate produsele pe care le consumăm să fie din România. Trebuie văzut tabloul întreg. Și o să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Datele oficiale arată că, în ultimul an, alimentele de bază s-au scumpit în medie cu 18%, dar există şi produse alimentare unde vorbim despre o creştere mai mare de 50 de procente.

Executivul vrea să scadă preţurile pentru principalele alimente de bază: lactate, fructe, legume, carne, dar şi la alte produse cum ar fi ulei, mălai sau făină.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: BAC 2023. Anchetă la un colegiu bucureștean după ce zeci de elevi au reclamat că au fost nevoiți să refacă lucrările