Confidenţialitate

Marea Britanie lansează un film prin care îi învață de turiști ce să facă în caz de atac terorist

Ministerul britanic de Externe şi industria turismului au realizat un film prin care învaţă turiştii ce să facă în cazul unor atacuri teroriste, după valul de atentate din ultimii ani, relatează The Independent.

Filmul de patru minute, lansat luni, prezintă un atac armat într-un hotel.

În iunie 2015, 30 de turişti britanici au fost ucişi de un bărbat înarmat care a atacat un hotel din Sousse, Tunisia.

Elemente din acea tragedie au fost incluse în film, de exemplu imaginea unei femei care zace pe jos, aparent ucisă.

Mesajul filmului pentru turişti este “fugiţi, ascundeţi-vă, spuneţi”. Mai exact, oamenii sunt îndemnate să se îndepărteze cât mai mult de locul atacului. În cazul în care acest lucru nu este posibil, oamenii trebuie să găsească un loc cât mai sigur să se ascundă şi, atunci când nu este un pericol, să informeze poliţia.

Mesajul a fost lansat prima dată de Poliţia britanică în decembrie 2015, după atacurile de la Paris, în care au fost ucişi 130 de oameni.

“Încurajez oamenii să se uite la acest film înainte să plece (în vacanţă – n.r.). Deşi nu există nicio informaţie precisă că vor fi vizaţi turişti britanici în această vară, prezintă o serie de paşi simpli pe care îi putem face cu toţii pentru a reduce la minim impactul unui atac, dacă are loc”, a explicat directorul pentru Securitate Naţională şi Contraterorism din Ministerul de Externe de la Londra, Lord Ahmad.

“Vrem ca oamenii să se gândească la acest (film – n.r.) ca la filmele cu instrucţiuni de siguranţă pe care companiile aeriene le prezintă înainte de decolare. (Companiile – n.r.) nu se aşteaptă să se întâmple ceva rău, dar este o precauţie rezonabilă să le arătăm oamenilor ce să facă”, a afirmat coordonatorul naţional pentru iniţiativa “Protect and Prepare” (Apără şi Pregăteşte), detectivul Scott Wilson.

Între timp, asociaţia de turism ABTA coordonează antrenarea angajaţilor din turism pentru a detecta obiecte sau activităţi suspecte şi pentru a şti ce să facă în cazul unui incident major. Până în prezent au fost pregătiţi 23.000 de oameni.