Marea Britanie – Greva in serviciul public de sanatate

Protestul este organizat în semn de protest faţă de refuzul guvernului de la Londra de a acorda o mărire de salariu în acest domeniu.

Salariații din serviciul public britanic de sănătate n-au mai fost în grevă de 32 de ani.

Sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate sunt chemaţi astăzi la o grevă de 4 ore.

Decizia salariaților este determinată de hotărârea ministrului sănătății Jeremy Hunt de a mări salariile cu doar un singur procent, în condițiile în care solicitarea sindicatelor este o majorarea cu 3 la sută.

Ministrul a declarat însă că o astfel de măsură este inabordabilă și va duce la o scădere a calității serviciilor medicale.

Argumentele acestuia nu au fost acceptate de sindicate. Sindicaliștii spun că scăderea salariilor provocată de inflație echivalează cu facturile la gaze naturale și electricitate pentru trei ani, în cazul fiecărui angajat.

Așadar, ministerul sănătății de la Londra nu pare dispus să dea curs revendicărilor și consideră că o astfel de măsură va complica situația financiară din sistemul de sănătate pe termen lung.

Totuși, guvernanții au invitat sindicatele la dialog.

În ciuda grevei, serviciile de urgență vor fi asigurate.

Manifestarea ar putea mobiliza aproape 500.000 de oameni din nouă sindicate.

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie, numără aproape 1,2 milioane de angajați, fiind unul dintre cele mai numeroase din întreaga lume.